AbdijPostel

In een zeer bosrijk gebied, in de Kempen, ligt de abdij van Postel. Bewoond sinds 1140 door een groep kloosterlingen. Norbertijnen genoemd, vernoemd naar hun stichter : de heilige Norberus (overleden in 1134). Zij streven een eensgezind gemeenschapsleven na en leven volgens het evangelie van Christus en de leefwijze van de apostelen. Samen wonen, samen het leven delen, samen werken, samen bidden, samen ontspannen, met respect voor ieders persoonlijkheid. 
De abdij bestaat uit een aantal gebouwen, een kerk en een grote kruidentuin, die al jaren wordt onderhouden door broeder Guy, die toen wij de tuin bezochten aan het werk was in de tuin.

Rondom de abdij zijn er diverse restaurants met terrassen en is het ook een mooi uitgangspunt voor wandelingen. Rondleidingen kunnen worden aangevraagd en het is ook mogelijk om er individueel of met een groep te overnachten. 

Samen met Saadet, Ingrid en Leonie waren wij naar Postel getogen, vlak over de grens in België in een bosrijk gebied. Ondertussen kwamen we al langs Hilvarenbeek, waar we op de terug weg ook nog een leuke stop in het vooruitzicht hadden. De rondleiding door de kruidentuin werd verzorgd door Nathalie Hermans. Waarvan ik het jaar daarvoor een lezing over Mariakruiden had bijgewoond op klooster…… Het was heerlijk weer en we hebben alle planten in de tuin bewonderd en bekeken. Er stond van alles.

Bij iedere plant staat een duidelijke uitleg wat de geneeskrachtige werking is en er staat echt heel veel. Al deze planten worden weer gebruikt voor hun eigen productielijn.

En dat gebeurt in deze werkruimte. Er is online een indrukwekkende lijst met diverse producten te vinden, zoals vele tincturen, capsules met kruiden, siropen, cremes, jenevers, likeuren, olien, zepen en nog veel meer. zie: http://orders.abdijpostel.be

Het afgelopen jaar heb ik Nathalie Hermans nog een keer ontmoet. Toen nam ze deel aan een rondleiding die Lieve Galle had georganiseerd op de botanische tuin, waar ik toen werkzaam was. Nathalie heeft toen een 5 in 1 kruid meegenomen voor broeder Guy met de verzekering dat het geneeskrachtig is.

Een excursie binnenkort naar deze bijzondere plek, in combinatie met een bezoek aan het Museum de Dorpsdokter in Hilvarenbeek, gaat binnenkort gepland worden. 
Meld je aan voor de nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte van de datum en andere leuke evenementen.

Author: liekefortuin2020

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *