Amandelen

Amandelen: ook zo’n wonder van de natuur. In februari bloeien de bomen en zijn de velden met amandelbomen goed zichtbaar in de heuvels in Spanje, waar ik regelmatig kom. Op ons eigen terrein hebben wij een stuk of 10 amandelbomen, dus amandelen in overvloed. Omdat de verschillende soorten door elkaar heen staan en ik nog maar net aan het ontdekken ben, welke boom welk soort is, blijft het afwachten. Zo zijn sommige bomen amandelen die bitter zijn en anderen hebben weer een schil die veel gemakkelijk los te maken is. In februari bloeien ze mooi, vanaf mei is de amandel goed zichtbaar en is deze ook zo te eten. Maar de meeste amandelen worden pas geplukt in augustus / september.

De dikke schil is er gemakkelijk van af te halen, maar de noot is een stuk lastiger. Ik heb al bij verschillende spanjaarden nagevraagd of er niet een machine voor is, maar nee, iedereen die ik gesproken heb, doet het gewoon met de hand en met een kraker. Zo een heb ik er zelf ook, maar het is een heidens karwij.

Met amandelen is zoveel mogelijk: amandelmelk maken, amandelspijs, marsepein, geroosterde amandelen, amandelmeel en in het dorp waar ik vaak vertoef, staat een fabriek die ‘turron’ maakt.

Amandelen zijn super gezond: Het is een ontzettende rijke bron van mineralen, vitaminen, eiwitten en gezonde vetten. Amandelen en dan bv. amandelmelk wordt zelfs als geneeskrachtige drank aanbevolen bij verzwakte personen en opgroeiende kinderen en omdat er zoveel vitamine E in amandelen zitten is het vooral aanbevolen voor mensen met hartklachten.

Meer over de werkzame stoffen vind je hier

Wij hebben het stuk terrein nu een jaar of 3 en sinds we de amandelen ook meer naar huis hebben genomen , hebben we er tot nu toe eigenlijk meer last dan plezier van gehad. Bij de eerste oogst die mee naar nederland ging zijn er ook zeer kleine en vervelende motjes mee gekomen en het heeft wel 2 jaar geduurd voordat die de keuken weer uit was. Op een gegeven moment zaten ze in alle producten, zoals meel, weetabix, haver, cruesli, beschuit, etc. Maar nu gelukkig niet meer. Na een aantal nieuwe vormen van opbergen hebben we nu de goede gevonden.

Ondertussen kraken we de noten met de hand en hebben we ook een oliepers gekocht.

Amandelolie

Zoete amandelolie heeft bij inwendig gebruik dezelfde werkzaamheden voor mensen met hart en vaatziekten als de amandel zelf. Uitwendig werkt de olie ontstekingsremmend en voedt het een schilferige en droge huid.

In combinatie met gedroogde kruiden/planten is het mogelijk om zelf een heerlijke massage olie te maken.

Author: liekefortuin2020

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *