Sint Catharina Dal

 

‘Sint Catharina dal’ is een plek waar met behoud van de historie en een lange traditie, ook alle mogelijkheden die heden ten dage mogelijk zijn, zo gecombineerd worden dat het zowel voor de kloosterorde , als voor de bezoekers het naar tevredenheid werkt. Tenminste, zo komt het op mij over.

Sinds 1647 wonen de zusters in het slotje de ‘blauwe kamer’ in Oosterhout. Daarvoor hadden ze al 3 eeuwen in Breda gewoond. Meer over de geschiedenis van de Het Norbertinessenklooster is te vinden op hun website. https://sintcatharinadal.nl/over-ons/geschiedenis/


Een aantal jaren geleden waren de 16 zusters op een punt dat er niet meer inkomsten binnen kwamen dan hun eigen AOW en toen hebben zij, samen met een aantal andere mensen , een plan bedacht , waardoor deze bijzondere plek behouden kan blijven. Een plan waarbij er 8 hectare omgebouwd zou worden naar een veld met druivenstokken, er een restaurant en winkel is gebouwd. De druiven worden omgezet naar wijn en daar wordt zeer professionele hulp voor ingehuurd, zodat de kwaliteit gewaarborgd is. Toen ik er zelf op bezoek was, twee jaar geleden, was net de eerste oogst verwerkt en ook al geheel verkocht. 


De winkel ligt vol met allerlei leuke producten om te kopen, zoals kloosterbier, honing, wijnen, maar ook een aantal producten van de abdij van postel, zoals  tincturen, siropen en kruidentheeen. Ook worden er gecallifreerde kaarten verkocht, gemaakt door de zusters.  Het restaurant was druk met allerlei dagjesmensen en had eigenlijk niet veel meer van doen met het klooster, maar het eten zag er smakelijk uit en het terras zat vol. 
Op woensdagmiddag zijn er rondleidingen en is het klooster en de tuin even vol met mensen. Tijdens de pauze schenken een aantal nonnen koffie en thee en de rondleidingen worden verzorgd door vrijwilligers. 
 De kruidentuin staat vol met geneeskrachtige planten. Binnen de muren is een grote moestuin met vele bloemen tussendoor. Het gebouw wordt het slotje genoemd en stamt al uit 1347 Ong. 300 jaar was het bewoond als slot en vanaf 1747 wordt het bewoond door de Norbertijnerszusters. Het gebouw is tijdens rondleidingen gedeeltelijk te bezichtigen


Er zijn een paar gastenkamers te huur , met groepen zijn er grote zalen om bijeenkomsten te organiseren, daarnaast zit de website er overzichtelijk en uitgebreid uit. Het ziet er allemaal heel professioneel uit. Via de website kan je je opgeven voor de rondleidingen op woensdag middag. Het is zeker een bezoek waard. 

Vorig jaar op tv bij Roderick zoekt licht:  https://www.npostart.nl/roderick-zoekt-licht/07-05-2019/KN_1706935


Author: liekefortuin2020

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *