Vlierbessensiroop

Voordeel als je niet de vlierbloesem plukt en de vogels blijven er van af, dan heb je bessen in de nazomer. Aangezien ik het hele jaar nog niet op ons land was geweest, had ik de vlierbloesem dus gemist en was het een grote verrassing de ene boom, vlak achter huis, vol met bessen te zien hangen. 
Vlierbessen zitten bomvol met vitamine C, plus vitamine A en B en een aantal mineralen:  calcium, kalium, fosfor, natrium, magnesium en ijzer, zink, koper en selenium. Daarnaast bevatten vlierbessen verschillende oxidanten. 
De vlierbessen kan je trouwens ook goed gebruiken om stoffen en kleding paars mee te verven. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd, maar aan de foto’s op internet te zien, is het zeker de moeite waard. 
Zo heb ik deze siroop gemaakt:
1000 g vlierbessen5000 g suiker (naar wens meer of minder)3 el citroensap
2 kaneelstokkenNodig: Afsluitbare glazen flessen of potjesBereiding vlierbessensiroop
Was de vlierbessen enkele keren zorgvuldig en verwijder de groene bessen.Laat ze met 500 ml water circa 15 minuten op een zacht vuur sudderen.
Giet de bessen vervolgens in een fijne zeef of doek en pers ze uit.
Breng het sap met de suiker en het citroensap opnieuw aan de kook.
Spoel ondertussen de flessen of potjes met kokend water om.
Giet de hete siroop erin, sluit af, zet ze op de kop en laat afkoelen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *