De coöperatie, bar Branto en de ‘algibe’

Komend vanuit de stad was onze eerste stop bij de Charter in Cabanes. Twee winkels zijn daar: 1 soort van boeren doe het zelf winkel, waar we een aantal zaken aarde wilden kopen en de supermarkt. Tussen die twee winkels zit een klein kantoortje van de Coöperatie. Daar hebben we ons eerst aangemeld om lid te worden. rond de 20 euro inschrijfgeld en 8 euro zoveel per jaar en nu kunnen we, als we dat willen, onze amandelen en olijven bij de cooperatie inleveren en krijgen we korting bij beider winkels en bij de benzine pomp. Horen we er toch een beetje bij. 


Vooral de boerenwinkel is heel grappig. Echte originele schoenen, die waarschijnlijk vele tientallen jaren al hier worden gedragen worden er verkocht. Heb er nog niemand op zien lopen en ze zien er niet al te comfortabel uit, maar toch leuk. Verder hoeden, rieten tassen, dierenbenodigdheden, zaden, stenen en papieren zakjes. Vorige keer vroeg ik mij al af waar dat voor gebruikt wordt, maar nu hebben we het bedacht: die worden gebruikt om rond vruchten te doen, om ze te beschermen tegen insecten en ander ongedierte. Dat hebben wij volgend jaar nodig om de abrikozen te beschermen. Nu zat er geen een aan de boom. Opgegeten door de muizen. 


Lunchen doen we heel graag bij Bar Branto. Even de heuvel af en gelijk bij het begin van het dorp zit deze bar. Ook een bezienswaardigheid opzich, vooral omdat op de meeste gekke tijden hier het terras helemaal vol zit. zoals ochtends vroeg vanaf een uur of 9 tot 11 en dan wordt er niet alleen koffie gedronken, maar uitgebreid gegeten van het buffet met allerlei alcoholische dranken. 
Wij nemen altijd het menu en drinken daar heel graag Tinto de verano bij: koude rode wijn met gazeuse . Het voorgerecht, hier eerste gerecht genoemd, is altijd al heel veel en er is vaak keuze uit een stuk of 4 gerechten. John had deze keer de tortilla en ik een salade met tonijn en zalm. Natuurlijk zit daar een lekkere salade bij. Tweede gerecht was voor john een stuk kip met friet en voor mij vis met friet. 

Hier komen geen bussen met toeristen voorbij of vakantievierende families, maar traktoren, vrachtwagens en aanhangers.

Terug op het land heeft John de stenen van de ‘algibe’ verwijderd

Het werd hoog tijd om de amandelen van de bomen te halen. Vandaag heb ik de eerste boom aangepakt. Weet niet precies hoeveel amandelbomen we hebben, dacht een stuk 8 en ook dat zijn bijna allemaal verschillende soorten. De boom die ik vandaag heb gerooid zijn ‘Almandres Tentrales. Het is een soort, waarvan de schil er gemakkelijker van verwijderd moet kunnen worden dan de andere soorten. Bij de Lidl verkopen ze het hier en zijn ze lekker gezouten en gemakkelijk uit hun schil te halen.

Bij het buurveld zijn vandaag ook de amandelbomen gerooid. Vele dorpsbewoners hebben een of meerdere velden rondom het dorp of verder weg en daar staan meestal amandelbomen op. In het dorp staat een fabriek waar de schil van de amandelen verwijderd worden. Misschien worden ze er ook wel gemalen. Dat zal ik eens navragen.


In het hele gebied zijn vele velden met amandelbomen te vinden. Buiten het dorp is zelfs een fabriek waar ze Turron maken. Een Spaanse lekkernij van amandelen en suiker en ik vind het heerlijk. niet heel gezond, maar ja.
Hier de website van het bedrijf en daar zie je ook de producten en de eerste is mijn favoriet: http://www.turronessanluis.com/650031_en/PRODUCTS/
In Rotterdam trouwens bij de Spaanse winkel van een ander merk te koop: https://iberica.nl/product/turron-de-jijona/
Wordt in Spanje vooral met kerst verkocht, maar het hele jaar door is het heerlijk. 


’s avonds hebben we op een bankje alleen maar lekker gezeten, genietend van het mooie uitzicht en de zwaluwen die af en aan vliegen. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *