Amandelen, vijgen en fedua

9 september 2020


Vannacht hebben we geslapen in ons huis op het land. Het wordt frisser ‘snachts en het is heel fijn om de ramen open te luisteren naar de krekels. In de vroegte van de ochtend kraait er vaak wel ergens een haan of twee. De kerkklok in het zeer nabije dorp slaat ieder half uur , maar voor de rest is het er heel stil. 
Vroeg in de ochtend kan het ook gebeuren dat er wielrenners langs komen op de weg die ongeveer 30 meter van ons vandaan is. Geluid gaat in dit stille gebied heel ver en vaak zijn ze bijna letterlijk te verstaan. als ik natuurlijk spaans zou spreken. dat doe ik nog niet. ik versta het redelijk, maar dit nou ook weer niet. 
Het is altijd heerlijk in de ochtend. Vaak lekker fris en nu het al september is wordt het frisser nachts en ook in de ochtend. Ik heb de afgelopen dagen gewerkt om een stuk grond om te spitten om een kruidentuin te maken. Dat ging geheel niet gemakkelijk, want de grond is hier een soort klei, heel hard met veel stenen en er stond heel veel verdord soort gras in. Dat is er allemaal uit en echt heel goed omspitten is ook niet helemaal gelukt. Nu wil ik er graag wat planten inzetten. Gisteren was het mij gelukt om een witte salie, een bramenplantje en een kardemom, allen meegenomen vanuit Nederland,  te planten en vandaag wilde ik een muntplant en een Moringaplant in de grond hebben. Die muntplant is gelukt. de rest nog niet. De grote stenen waren niet uit de grond te krijgen, dus ik heb het even opgegeven. 


Daarna heb ik een emmer vol met vijgen geplukt, die ik vanavond aangekomen in ons appartement grotendeels in het droogapparaat heb gedaan. Niet alles. Dit heeft nu wel een uur of 15 nodig om te drogen. Volgend jaar hoop ik dat we een droogkast hebben gekocht of zelf gemaakt, waarmee ik de vijgen en ook andere groente en fruit door de zon en de wind kan laten drogen. Dat is er genoeg. 

 John heb ik geholpen met op onze ‘algibe’, dat is een grote waterbak, waarvan hij gisteren een hoger muurtje de stenen van heeft verwijderd, om er een groot beschermend doek over te leggen. Voordeel: water zal minder verdampen en de muggen kunnen er niet meer bij. De bedoeling is om er ooit een zwembad van te maken en ook al ziet het er nu nog heel lelijk uit, ik denk toch wel dat het wat kan worden. Voorlopig is het plek waar water verzameld word, wat we aan de planten kunnen geven.


Smiddags zijn we bij vrienden Fedua gaan eten. Fedua is te vergelijken met paella, alleen wordt er geen rijst, maar pasta gebruikt en deze fedua was met vis. geloof dat er ook andere soorten feduas bestaan. 
Ik zal binnenkort de ingrediënten en het recept hier eens vermelden. alhoewel ik het echt wel een gerecht vind wat hier thuis hoort. 

Deze avond kozen we ervoor om in Castellion de gaan slapen. Iedere dag kijken we wat we willen en vanavond was het hier. Iets comfortabeler, onze computers, internet, wat vollere douche en een heerlijke bank.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *