Vijgen

Een paar weken geleden zag ik op youtube de volgende film voorbijkomen “Als je dit gezien heb, eet je nooit meer een vijg” . Nou, mij maak je niet zo snel gek, maar toch was ik een klein beetje zenuwachtig. Heb tenslotte niet voor niks 7 vijgenbomen in mijn tuin staan en was wel van plan om daar dit jaar zoveel mogelijk gebruik van te maken. 


Het filmpje ging er over, dat in iedere vijg wespen eieren leggen via het gaatje aan de onderkant en dat het zelfs voorkomt dat de wespen dat niet meer overleven en dus er ook nog eens een dood wespje in de vijg zit. Naast de larven. Echt een smerig gezicht. Ik ben het gelijk gaan testen en wat bleek: de eerste vijg had idd van deze larven en dat zag er heel vies uit. Nou vind ik de draadjes in de vijg er al als een soort van larfje uit zien, dus als het dan ook nog eens gaat bewegen , is echt heel onsmakelijk. Maar gelukkig, de vijgen uit de andere bomen hadden het helemaal niet. Later zag ik op internet dat door de duizenden jaren heen, dat vijgenbomen voor allerlei doeleinden worden gebruikt, dat er vele bomen al zo gecultiveerd zijn dat deze wespen er geen eieren in die soorten leggen. Gelukkig. 


Maar het blijft toch opletten. Ik heb er ondertussen al veel geplukt en er jam mee gemaakt in combinatie met bramen en een vijgenchutney.

En n superlekker vijgenchutney. Ik zal het recept hier later posten.

De rest ben ik nu aan het drogen. Op dit moment in een droogapparaat, maar het duurt wel lang voordat het droog is. Daarbij is de hoeveelheid vijgen, die nu rijp zijn zo overvloedig dat ik plek te kort kom. Veel opeten dus maar. Volgend jaar hoop ik dat we een droogkast hebben gekocht of zelf gebouwd, zodat het buiten in de zon en de wind kan drogen. De gedroogde vijgen kan ik dan in de loop van de jaar voor van alles gebruiken.


Ondertussen blijf ik enorm op mijn hoede en bekijk ik iedere vijg die ik wil drogen en soms kom ik toch van die hele kleine wormpjes tegen. lastig is dat bij sommige soorten vijgen de draadjes in de vijg precies lijken op zo’n wormpje. Ook als ze in het droogapparaat liggen, bekijk ik ze nog regelmatig. Beweegt er ergens toch niet iets of is het gewoon de vezel van de vrucht? Het vraagt oefening en alertheid. 


Als je vijgen in de winkel koopt hoef je niet bang hoeft te zijn dat er wormpjes inzitten.
Recepten met vijgen zijn volop te vinden te vinden op internet, maar wist je dat je vijgen ook goed kan gebruiken als masker voor je gezicht of een scrub voor je lichaam? 
Natuurlijk kan je er ook gedroogde vijgen voor gebruiken. Even weken in water en ze zijn weer zacht. Gebruik het vruchtvlees van de vijg en meng het met yoghurt of honing. Smeer je gezicht er mee in en laat het minimaal 5 minuten zitten. Was het af met water en je huid voelt weer zacht en fris aan. Je kan het evt. ook mengen met gemalen havermout en wat gember. 
Vijgen zijn supergezond: ze helpen je cholesterol gehalte op peil te houden, voorkomt een hoge bloeddruk, houdt je dikke darm gezond, voorkomt obstipatie, houdt je skelet gezond en helpt bij vrouwen PMS te verlichten. Let wel te veel vijgen kan diarree veroorzaken. Ook voor je huid zijn vijgen geweldig. Of je ze nu eet of op je huid smeert, vijgen maken je huid mooi en soepel. Je kan een vijg geprakt opbrengen op de huid bij absessen en irritaties en voor je gezicht wordt er gezegd dat het de huidtoon gelijk maakt. 

Een erg lekker recept van een salade met vijgen heb ik ooit uit de Volkskrant: 
Maak een marinade van de volgende ingrediënten:stuk vers gemberwortel van 3 cm, geschild en klein gesneden, 1 sinaasappel (het sap en de schil geraspt), 1tl fijngehakte rozemarijnblaadjes, 1 tl tijmblaadjes, 1 eetlepel bruine suiker, 1/2 tl zout, 1 eetlepel honing, 75 ml. balsamico azijn, 3 el. citroensap.
Neem 500 gram verse vijgen en marineer de vijgen voor minimaal een paar uur in de koelkast. 
Voor de salade bak je 150 g mager gerookt spek uit. ongeveer 175 g rucola en 3 bosuien fijngesneden. Dit mengen met de vijgen. Maak een dressing van 1 tl. dijon mosterd, 3 el. rode wijnazijn en versgemalen peper. 

Er staan dus 7 bomen en zoals het er nu uitziet, zijn het 7 verschillende soorten. Iemand die mij een suggestie kan doen, welke soorten het zijn, ik hoor het heel graag en mocht ik er later zelf achter komen, zal ik het hier vermelden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *