Markt, planten en bomen

In Castellon is buiten de stad een hele grote markthal. 
In het centrum is trouwens ook een markthal, maar dan kleiner en ouder en verfijnder. Met een grote visafdeling, groente en specialiteiten. Deze markthal is een groot modern gebouw en iedere maandag wordt er een grote markt gehouden. Vandaag zijn we er ochtends vroeg gaan kijken en echt heel interessant was het niet. 


Vele verschillende groentestallen met mooie groente en vooral de paar stallen met groenteplantjes vond ik pas echt interessant.

Bijzonder dat nu in het bijna najaar er nog zoveel groenteplanten verkocht worden. Dat geeft dan weer hoop dat mijn tomatenplanten ook nog echt de tijd hebben om tomaten te leveren. Bij de groentekramen werd er Kardoen verkocht. Een groente , die in Nederland helemaal niet bekend is en ikzelf ook nog helemaal niet kende. Op ons stuk grond stonden verschillende uitgedroogde struiken, dus volgend jaar komt daar vast weer wat van op. Kardoen is verwant aan de artisjok en lijkt op bleekselderij. Hij schijnt bitter en ook zoet te smaken en wordt geblancheerd gebruik. Helaas hebben we het niet gekocht, maar zal het zeker binnenkort eens uitproberen.

Daarnaast heel veel kleding: bh’s, onderbroeken, shirts, tassen, sieraden, etc. Jammergenoeg geen leuke tweedehands spullen en curiositeiten. 

Inspectieronde
Smiddags, wat later op de middag, zodra het wat aangenamer qua zon was, hebben we ons terrein weer bezocht en gekeken wat er te vinden was. Eigenlijk zijn er twee gedeeltes waar we bijna niet komen, De mispel heeft een hoop vruchten. Dat duurt gelukkig nog even, voordat we daar wat mee moeten. Er zitten volop vijgen in twee bomen en er staan er twee, waarvan het lijkt dat het nog een paar weken duurt. 


De appel, peer en citrusbomen hebben dit jaar bijna geen vruchten. Maar we vonden zowaar een boom met toch wat appels. we hebben er twee geplukt om te proeven. Ook een perenboom had aardig wat peren. Ook eentje geplukt , maar die zeker nog te hard om te eten. De druivenstruiken, waarvan er zeker 120 hebben, zijn bijna allemaal leeg. Het natte voorjaar heeft er voor gezorgd dat alle druiven kapot zijn gegaan.


Voor het eerst zijn we over het hek geklommen om te kijken bij het naast gelegen perceel. Enorm overwoekerd, maar er staan interessante planten in. Kwam wel helemaal verstrikt te zitten in van die vreselijke gemene stekels van een bramenstruik. 
Er staat een bouwval van drie muren , wat ooit misschien een opslag is geweest. Ooit zou ik willen dat we dit stuk grond erbij kochten en dan maak ik daar mijn eigen huisje in. Ooit.
Er staan trouwens ook twee Johannesbroodbomen. Heb er een paar meegenomen, maar alles is zeer overwoekerd, dus ook lastig om bij te komen en ik heb nog even geen bestemming . alhoewel ik er meel van zou kunnen maken bv. later.

Terug op ons land: de bramenstruiken zijn helemaal uitgedroogd en ook de al rijpe zijn niet meer te plukken. De granaatappelboom heeft zowaar 5 granaatappels. Dat is niet veel, maar de vorige jaren waren het er meestal maar 2 en waren ze ook helemaal opengebroken door gebrek aan water. Hier heeft het in het voorjaar een maand lang heel veel geregend en daardoor zien ze er nu goed uit. maar nog niet rijp. we hebben er toch 1 meegenomen en donderdag wil ik hem openmaken. kijken of deze al wel rijp is. 


De walnoten aan de walnoten boom , daarvan zijn er sommigen al behoorlijk donker. Beetje lastig nog hoe hier mee om te gaan. In ieder geval niet met de blote hand gaan plukken, want de stof die er in zit, geeft een behoorlijke verkleuring. goed om mee te verven in ieder geval, maar niet om op je kleren en handen te krijgen, of op de tafel bv. Heb een paar filmpjes op youtube bekeken hoe deze behandeld worden, maar wordt er al moe van als ik er naar kijk. wat een gedoe voordat je een walnootje kan eten. Dat is met de amandelen idemdito, dat heeft er ook wel voor gezorgd dat de afgelopen oogsten meer opgegeten zijn door de muizen thuis, dan door ons zelf. 


De meeste olijfbomen hebben heel veel olijven, dus we zijn heel benieuwd hoeveel kg dat in november gaat opleveren. Hoeveel het er nou zijn? Ik dacht eerst 10, maar ik denk nu wel dat we er 20 hebben. Ga ze binnenkort eens tellen. 

De struik, die overal rondom ons heel veel voorkomt is een hulsteik. Mooie eikeltjes zijn het, maar ze smaken helaas bitter en worden wel gegeten door o.a. bepaalde vogels, wilde zwijnen en eekhoorns.

Konijnen
Op ons land en ook daar omheen, wat allemaal verwilderde grond is, zijn vele konijnen. Vaak als we door naar het land en nog een stuk op ons land, zien we vele konijnen wegschieten, maar voor de rest zie je ze niet zo vaak. Maar vanmiddag zat er eentje recht voor me en heeft hij daar zeker een uur of twee gezeten. Pas toen ik echt te dichtbij kwam, schoot het weg. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *