Water

Alhoewel het waterbedrijf (rechtstreeks) op ongeveer 200 meter van ons huis ligt, hebben wij geen wateraansluiting. 
Was niet mogelijk. Dus moesten we wat anders verzinnen. Toen wij het huis en de grond kochten, drie jaar geleden, waren er twee watertanks, die aansloten op de afwatering van het dak en het terras. Daarnaast was er ook een grote bak (algibe) met aansluitingen en grote slangen voor het veld en in het veld was een gat, waar een pomp in had gezeten. 
We konden de pomp voor een klein bedrag overnemen, maar de laatste jaren was er weinig water te vinden met deze pomp en werkte het apparaat ook niet. We hebben het niet overgenomen en het plan is wel om in de toekomst er ons (lees John) nog eens in te verdiepen. 

In de grote waterbak zat trouwens laatst een slang in. Arme beest kon er niet meer uitkomen en zodoende hebben we hem een handje geholpen. Eerst door een stalen frame in het water te leggen, maar dat begreeptie niet. De volgende dag hebben we een stok in het water gelegd en dat begreep ie wel. Hij klom erop, stok omhoog en hij was weer bevrijd en verdween naar het veld van de buurman. Onschuldig slangetje overigens hoor.


Het opgevangen water werd alleen gebruikt voor de planten en bomen. 
Het is wel mogelijk om watercontainers te gebruiken voor douchen, afwassen en eten schoonmaken, maar dan zijn er speciale filters nodig en die zaten niet bij deze watercontainers. 
Om te kunnen douchen en afwassen is er drie jaar geleden een watertank geplaatst voor 10.000 liter. 


Voor ongeveer  75 euro komt er een vrachtwagen 15.000 liter brengen. De overige 5000 zijn drie jaar geleden geloosd in de waterbak. Op zich zonde, maar het was een financieel overweging om niet een tank van 15.000 liter te kopen, maar van 10.000 liter. 
Ondanks dat er geen pomp opzit, gaat afwassen en douchen redelijk. De straal is niet al te sterk, maar het is te doen. Sinds vorig jaar hebben we een geiser aangeschaft, dus we kunnen nu ook warm douchen. 

En hebben we warm water om af te wassen. Eerst alleen in ons kleine keukentje in het huis en sinds kort ook beneden, waar we een grote keuken hebben, die nu nog half buiten is.


In het dorp zitten er twee waterpunten, waar we regelmatig mensen met flessen water zien halen. 


Voor mensen, die geen watertank hebben en misschien alleen een weekendhuisje hebben, kan het genoeg zijn om dat water te gebruiken om mee te wassen. Of het te drinken is, weten we niet. waarschijnlijk wel en staat er alleen maar een bordje bij het tappunt om problemen te voorkomen. 


Vandaag, 18 september 2020 is er nieuw water gebracht voor onze tank: 10.000 liter in de tank en 5000 liter in de waterbak.

De twee watertap plekken
Een van de tappunten bevindt zich op het centrale plein van het dorp. Mooie oude water tappunt. Geen idee hoe oud het is. Ik zal het binnenkort eens navragen. 


De andere bevindt zich naast een weg, waar wij altijd langs rijden als we naar ons terrein gaan. Ook daar zien we vaak mensen, die hun waterflessen aan het vullen zijn. Veel mensen hebben hier ergens een stuk land of meerdere stukken land en dan is het handig om wat water bij de hand te hebben. Soms staat er een klein huisje op en vaak ook niet.
Naast dit waterpunt is nog een grote wasplaats, waar dagelijks de oudere dames uit het dorp hun was staan te doen. Uitsterfende generatie ben ik bang. 

Welgeteld maken we hier gebruik van 5 soorten water:

  1. van de tap: geen idee of het gefilterd is of dat het rechtstreeks uit de bergen komt,

  1. regenwater in de waterbak en 2 opvangtanks voor de planten
  2. water, geleverd, in de container voor douchen, afwassen en gekookt ook voor koffie en thee
  3. flessen water: om te drinken
  4. en natuurlijk de zee. om lekker in te zwemmen
  5. en misschien moet ik ook nog even het zwemwater melden, want er is een zwembad in Cabanes. Ik ben er 1 keer geweest en is alleen in de zomermaanden open. 
  6. gisteren (17 september) was er ook bluswater in de buurt….
  7. voordat ik het vergeet: we hebben een put op het land, maar die is al enige tijd niet meer in gebruik, omdat er geen water meer uitkwam.

De put op ons land: een buis de grond in.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *