Kleverige allant

Rozemarijn staat hier werkelijk overal. Op ons stuk grond staan vele struiken en rondom ons heen staat het tussen allerlei andere bomen en planten ook veel. Ik ben gek op Rozemarijn, dus dat komt mooi uit. Het ruikt heerlijk, is lekker en ook fijn om een massage olie mee te maken. 
Langs het terrein (zie foto) rijden wij iedere keer langs als we van de stad naar ons buitenverblijf gaan en ik dacht eigenlijk dat het vol stond met Rozemarijn. In de verte ziet het er voor mij zo uit.
Laatst zijn we er even gestopt om eens goed te kijken wat er nou stond en het was een hele andere plant. Rook heel sterk, niet echt vies, maar ook niet heel lekker en was wat plakkerig. Bijzonder dat het zelfs door het asfalt helemaal aan het opkomen is. 
Het terrein wordt al jaren niet meer gebruikt. Ooit was in het gebouw ze zeggen ‘ de grootste discotheek van Europa’ hier gevestigd. Pyramide heette de discotheek, maar geloof al een jaar of 8 staat het terrein er ongebruikt bij. 
Maar wat was het nou voor plant? Mijn pas aangeschafte eerste Spaanse plantenboek “las plantas olvidadas’ vermelde het niet, maar op internet heb ik het toch gevonden: De kleverige alant. 
Een plant waarvan de bladeren vroeger gebruikt werden om wonden en artrose te bestrijden. Wordt ook wel gebruikt in tincturen , maar aangezien het ook iets giftigs heeft, zou ik het niet aanraden te gebruiken. 
Ben er nog niet uit of ik de geur fijn vind, anders zou het niet misstaan en misruiken in de potpourri die ik wil samenstellen. Samen met de vijgenbladeren, de rozemarijn, die hier overal groeit, zou het zomaar eens lekker kunnen zijn. maar misschien ook niet. 
Ik hoef hem niet in mijn tuin, want hij is niet de allermooiste plant en hij groeit hier al overal. 
De kleverige alant (Dittrichia viscosa) ook wel kleverig fijnstraal en geel fijnstraal genoemd is een plant uit de madeliefjesfamilie. De bloemen en bladeren van deze plant zijn jarenlang gebruikt als basis voor een zalf die herders en plattelandsbewoners om wonden te genezen. De bladeren werden verplet , die behoorlijk stroperig zijn en werd er een pasta van gemaakt, die als een kompres op de open wond of brandwond werd aangebracht, waarvan men dacht dat het sneller zou genezen. Ook gebruikt voor verstuikingen, waarbij de bloem en bladeren in het water werden gekookt en dan de voeten daarin geweekt. Het werd vroeger ook als infusie (bladeren in heet water) tegen artritis of reuma. Maar de plant kan bij verkeerd gebruik giftig zijn, dus zou dat zeker niet aanraden. Het schijnt ook pijnstillend te zijn, bv. tegen kiespijn, is ook koortswerend en werd gebruikt bij spijsverteringsproblemen en darmwonden te verdrijven. 
Sowieso, is het slim om bij een klacht naar een dokter te gaan. Ik heb er niet voor gestudeerd, dus ik vertel alleen leuke en interessante weetjes over planten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *