Kaki / Sharon / Persimon

Onze kaki boom heeft een overdadige opbrengst van kaki’s. Dat kunnen we van veel fruitbomen bij ons in de tuin niet zeggen. Dus we hebben een overload aan kaki’s, waarvan er nu een paar rijp zijn. 
Ik heb een groot aantal geplukt en die liggen nu binnen te rijpen en een dezer dagen ga ik de rest uit de boom knippen. 

Een kaki had ik vast wel eens eerder in de supermarkt gezien en vast wel eens gegeten, maar nooit echt 1 gekocht en geproefd.Ik heb nu werkelijk alle mogelijkheden om deze vrucht uit te proberen. 
Geinspireerd door dit superleuke filmpje, waarin een Japans meisje met een hele mooie mand een aantal kaki’s gaat plukken met bomen, die nog voller hangen, dan die van ons. Na het plukken, schilt ze ze en daarna hangt ze ze op om voor een maand of langer te drogen. 


Dat heb ik nu ook gedaan. Heb er 7 te drogen hangen. Ik zal ze nu de komende maand bijna iedere dag even moeten masseren en daarna met de gedroogde schillen in een ton nog een tijdje laten drogen en dan zou er een delicatesse uit moeten komen. Heb ergens gelezen dat Japanners er een pittig gerecht mee maken.


Wat ik ook al heb gedaan is ze in schijfjes in mijn droogapparaat gelegd. Op deze manier kan ik ze ook bewaren. 


Natuurlijk moest ik er ook eentje vers en rijp proeven. De eerste was heel lekker zoet en zacht.

Moet nog wel wat wennen aan de smaak. De tweede die ik nam was een stuk van de schil. Omdat ik de rest in het droogapparaat had gelegd, dacht ik deze wel even leeg te kunnen eten. Ik had wel gelezen dat je moest uitkijken bij onrijpe vruchten, omdat dat een droog gevoel in de mond kon geven, maar deze was rijp dacht ik. Nou, dat was echt een heel akelig gevoel en met veel spoelen met water werd het een stuk minder. Het leek of al mijn cellen in mijn mond zich samenknepen. Goed huidproduct denk ik daarom ook wel. Zag dat Clarins het in een aantal huidproducten ook gebruikte. Zelf zal ik ook eens nadenken over wat er mee mogelijk is. Misschien een leuk masker? 


De kaki komt uit Azie en het is een typische najaarsvucht en er bestaan zeer veel verschillende variëren. De verzamelnaam is Persimon en de soort die ik zelf heb is een Sharon. Sommige soorten hebben weinig looizuur en sommigen wat meer. De kaki, sharon of persicon is rijk aan vitamine C, caroteen en suiker en is super gezond. Goed voor de spijsvertering, geeft je immuunsysteem een boost, gaat veroudering tegen, gezond voor je ogen en goed voor je bloeddruk. Verzin het niet zelf. Dit wordt er van gezegd. Of het echt bewezen is, geen idee. Het beat in ieder geval koper, B-vitamines, vitamine A en zoals ik al eerder zei, vitamine C. 
In China wordt de Kakivrucht al honderden jaren ingezet om de lichaamstemperatuur te verlagen of minder snel te doen stijgen. In 2003 is dat wetenschappelijk onderzocht en dat blijkt te kloppen. Door het dagelijks eten van een kaki vrucht kun je beter tegen de hitte. 
De komende tijd ga ik nog een aantal kaki’s drogen, uitdelen en jam van maken. Ook wil ik nog een paar recepten uitproberen. Mocht iemand een leuk recept weten, ik hoor het heel graag. Er hangen er nog wat aan de boom, dus ik heb voorlopig genoeg. 
Ik las trouwens dat in Japan er mensen van de bladeren thee drinken. Ga dat binnenkort eens uitproberen. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *