Inventarisatie

Ik heb een inventarisatie gemaakt: de tuin in aparte afdelingen verdeeld en per boom, struik of plant een nummer gegeven. Had me behoorlijk vergist in het aantal bomen wat we hebben. zo dacht ik dat we een stuk of 15 olijfbomen hebben. Het zijn er 43 en dan heb ik ook alles meegeteld: een aantal hele kleine, maar heel veel heel groot. Van sommigen ben ik de olijven aan het oogsten en ben ik verschillende experimenten gestart om eetbare olijven te krijgen. Ik ben begonnen met een pot olijven , waar ik zeezout aan toe heb gevoegd. De tweede pot heb ik gevuld met zeewater en olijven. 


De komende week zullen de grote bomen worden geoogst. Normaal gesproken komt onze tuinman, Winson, met een assistent om de bomen te rooien, maar het was heel druk en er was geen assistent , dus we gaan zelf meehelpen. Deze olijven brengen we de dag erna naar de druivenperser. Daarover later een verslag natuurlijk. 

Naast dat ik geteld heb, heb ik ook de vele druivenstruiken losgehaald van de fruitbomen. Alles was overwoekerd en het was een slagveld. Mijn handen jeuken om de druiventakken te snoeien, maar daar moet ik nog even mee wachten, totdat alle bladeren er echt af zijn gevallen. Veel plezier hebben we dit jaar niet gehad van de druivenstruiken, door het natte voorjaar. Maar hopelijk volgend jaar wat meer mooie trossen aan onze druivenstruiken. We hebben er wat veel. Ben nu tot 126 struiken gekomen  en dan ook nog eens verschillende soorten. De enige soort, waarvan ik de naam weet is de muscateldruif. die is in ieder geval lekker. zou heel graag zelf een lekkere dessertwijn maken. 

Amandelbomen hebben we er 23 van en daarvan hebben we er al een aantal gerooid, maar de meesten nog niet. Sommige waren al opgegeten door de muizen en aan sommige zat heel erg weinig. 

De aardbeienboom doet het heel goed en heeft nu veel vruchten en ik zie dat er allemaal nieuwe kleine vruchtjes in de boom hangen. Het schijnt dat ze er twee jaar over doen om rijp te worden, dus het lijkt of deze nieuwe vruchtjes voor volgend jaar zijn. 

We hebben 9 citrusbomen, waarvan 1 mandarijn, een vreemde citroen en een aantal die nu op een soort sinaasappel lijken, maar helemaal duidelijk is het nog niet. We geven ze sinds kort extra water, want dat hebben citrusbomen nodig. 

Vijgenbomen hebben we er 9 van en wat fijn is is dat de vijgen aan de verschillende bomen op verschillende tijdstippen rijp worden. Een boom is op dit moment al zijn bladeren aan het verliezen en de vijgen zijn bijna allemaal rijp. Ik heb er al veel van afgehaald. Dan is er nog 1 boom, waar nu nog maar af en toe een rijpe vijg aan zit, de meesten zijn nog groen en hard.

Zie hoe de vogels en insecten de vijgen helemaal leeg eten. Alles waar wij niet aan toekomen, wordt opgegeten en er blijft niets over.

Vanuit onze donkere achtertuin in Rotterdam hebben we een mangoboompje meegenomen. De pit heeft John uit India meegenomen en hier in Castellon hebben we een pruimenboompje gekocht.

We hebben nog veel meer: appel, peer, kweepeer, kaki, chinese jujube, granaatappel, walnoot, vele bramenstruiken, aloe vera, heel veel rozemarijn, etc. etc. 

Begin augustus heb ik een aantal kruidenzaden uitgezaaid en al enige tijd genieten we van volop basilicum, dille, rucola, bonenkruid en oostindisch kers. De tomatenplanten (ook van begin augustus) zijn behoorlijk groot en er zitten een paar tomaten in, maar of die nog voor de winter rijp gaan worden, geen idee. heb in ieder geval al wel een recept opgezocht met groene tomaten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *