Olijvenoogst 2020

Vrijdag de 13de november had onze tuinman Winson tijd om met ons de olijven te oogsten. 
Onze tuinman: klinkt als iemand die de gehele tuin van top tot teen bijhoud, maar dat is niet het geval: Winson woont in het dorp, heeft een bar , waar hij avonds instaat en heeft zelf meerdere terreinen met verschillende soorten bomen, zoals sinasappelbomen, olijfbomen, amandelbomen en ook een veld met tomaten. Verder doet hij hier en daar allerlei tuinklussen, zover ik weet trouwens. 
De vorige jaren kwam hij met een assistent en deden ze er een dag over om de olijven te oogsten uit de bomen. Dit jaar was er geen assistent en hadden we voorgesteld zelf mee te doen. Onze vrienden, Juan en Lut , boden ook aan mee te helpen. 


En dat was hard nodig, want de bomen hingen vol en er moest veel geoogst worden. 
Het gaat heel simpel: op de grond wordt een groot doek gelegd. Met een apparaat worden de meeste olijven uit de bomen geschud. De rest wordt met de hand verwijderd. Als de boom leeg is, worden de doeken bij elkaar geraapt en de olijven worden verzameld in emmers. 


We hebben veel bomen (rond de 45) en het zijn allemaal verschillende soorten. Heb wel geprobeerd om uit te zoeken welke soorten er zijn, ik zie de verschillen, maar het is mij nog niet duidelijk. 


In 1 dag hebben we het niet gered, maar dat komt natuurlijk ook omdat we uitgebreid de tijd hebben genomen om samen te lunchen bij het meest dichtbije restaurant, wat nog 3 min. met de auto is.


De volgende dag hebben we het met zn drieën afgemaakt en de gehele  oogst naar de perser gebracht, een minuut of 10 van ons vandaan. Daar worden de olijven in een trechter verzameld en gaan ze door een machine waarmee alle blaadjes en takjes verwijderd worden en wat er overblijft worden gewogen en de olijven die wij hebben gebracht wordt apart bewaard en later olie van geperst.

1000 kg aan olijven!!!! 

Het lossen van de olijven was ook een paar minuten werk en om 10 uur zaten we in het plaatselijk café aan de koffie. 


Maadagmorgen konden we de flessen van 5 liter ophalen en we waren benieuwd hoeveel olie onze 1000 kg had opgeleverd: 180 liter.
Het was er trouwens druk met allerlei mensen  die een paar flesjes kwamen ophalen. Bij de ingang was een vrouw vanuit de achterkant van haar auto lekker brood aan het verkopen, die deed goede zaken en we hebben zelf ook het een en ander gekocht. 

180 liter hebben we nu en binnenkort bij ons verkrijgbaar in 0,7 l. flessen. Niet online, dat wordt te ingewikkeld, maar wie interesse heeft: binnenkort komen we naar Nederland en is het bij ons te bestellen en op te halen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *