Donderblad (Sempervivum tectorum)

Dit grappige plantje komt op verschillende plekken naar boven en ik heb ergens gelezen dat Gaudi geinspireerd was door deze plant toen hij de ‘Familia Sagrada’ ontwierp. Het zou zomaar kunnen. De naam Donderblad  (Sempervivum tectorum) wordt gebruikt voor een hele verzameling van vetplanten en het grappige is dat het ook nog eens, zoals bijna alle planten hoor, heilzaam werkt en ook eetbaar is. Alhoewel dat laatste wordt afgeraden, omwille van de alkaloïden die er in zitten. Ik heb laatste een blaadje geproefd en het smaakt verrassend fris en lekker. Maar beter gebruiken voor de buitenkant en dan helpt het vocht in het blad bij een snijwond, een brandwond, een insectenbeet of een ontstoken houdt. Het sap werkt verkoelend en samentrekkend. Mellie Uyldert (Nederlandse kruidenvrouw uit de 20ste eeuw) schrijft dat thee van het blad goed is bij keelontsteking en mondkwalen. 
Deze planten worden al heel lang gebruikt op de nok van een rieten dak. De planten nemen veel water op en weert de bliksem bij een stevige onweersbouw. Vandaar dat de plant Donderblad wordt genoemd. 

Interessante links voor meer informatie:

https://yggdra.be/kruidenbespreking-donderblad-of-echt-huislook-sempervivum-tectorum/
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Sempervivum+tectorum

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/138754-de-geneeskracht-van-gewone-huislook-of-daklook.html

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *