St. Janskruid

Sommige planten moet ik soms weken wachten voordat die in bloei komen, met de St Janskruid is het anders. Die staat er ineens. Heel verborgen groeit de plant en ineens staat het te bloeien. Op allerlei plekken komt hij voor op ons veld, maar ook het veld rondom ons staan er heel veel en vandaag is de dag om m juist te plukken. Vernoemd naar het Sint Jansfeest, omdat rond deze tijd de bloemen bloeien.   Ik heb veel laten staan voor de bijen en de zaden en wat ik geplukt heb, heb ik de bloeiende bloemen uitgehaald en de rest in een kan met water gezet, zodat ik de komende dagen de bloemen er nog van af kan oogsten en later de zaden. 
Vorig jaar augustus toen we hier naar toe kwamen, kon ik 1 plant ontdekken, die al geheel opgedroogd was. De zaden heb ik verzameld en vanaf februari heb ik regelmatig allerlei plekken hier voorzien van zaad. Of dat nu wat opgebracht heeft, weet ik niet, want wie weet stonden deze planten er vorig jaar ook al. 
Een groot deel van de bloemetjes heb ik in gemengd met onze eigen olijfolie. Deze kleurt al aardig rood, want ik ben er al week geleden mee begonnen met het te vullen. De blaadjes zijn geel , maar in de klieren zit een rode kleurstof. Deze stof heeft de eigenschap de huid zeer lichtgevoelig te maken.
St. Jans olie wordt al eeuwenlang gebruikt bij spierpijn, lichte kneuzingen, tegen zonnebrand, ter verwarming van wintervoeten, maar ook werd het vroeger gebruikt bij ischias en jicht. 
Inwendig wordt het al heel lang gebruikt bij depressies, apathie, rusteloosheid, zwaarmoedige buien, ochtendhumeur en slapeloosheid. Vooral te gebruiken in de winter, want het kan dus zorgen voor lichtgevoeligheid bij blootstelling aan de zon. 
Mocht je zelf St Jans kruid tegenkomen, dan is het heel gemakkelijk om St. Jans olie te maken. Je plukt de bloemen het liefst ’s morgens, doe ze in een glazen pot en vul deze aan met olijfolie of een andere olie. Zet het op een zonnige plek en na een week of 6 kan je het zeven en kan je de olie gebruiken. 
Ook tinctuur heb ik er van gemaakt. Ook dat is heel gemakkelijk. Doe de bloemen in een potje en vul het aan met gin, wodka of een andere sterke drank met rond de 40 % alcohol.
Ondertussen zijn we een aantal weken verder en heb ik op vele plekken ergens in de tuin St. Janskruid gevonden. Soms een heel kleintje en soms een paar bij elkaar. Ik hoop binnenkort, net zoals vorig jaar van 1 plant, de zaden te verzamelen en in het vroege voorjaar weer op allerlei plekken in het land te verspreiden. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *