Over de plek/about our place

Deze plek hebben we nu drie jaar en John heeft deze plek gevonden. Na een paar jaar zoeken en verschillende gekke en mooie huizen en plekken te hebben bezocht, dacht hij eerst dat het niets was. Hij was er een keer op een grauwe dag en zag niet hoe mooi het er eigenlijk was. Na een paar dagen ging hij terug en zag ineens het mooie uitzicht en de grote variëteit aan planten en bomen, die er stonden en wist dat mij ook zeer zou bekoren. Toen we naar de notaris gingen, had ik het alleen van foto’s gezien, maar ik wist dat het goed zat. Het stuk grond, waar ik het uitgebreid in dit blog over ga hebben, ligt vlak naast het dorp Cabanes. Een klein dorp, waar ik het later nog uitgebreid over wil hebben. Net uit het dorp gereden, gaat er een weg linksaf een heuvel op. 100 meter verder staat een huis, daar links af en dan kom je op een heuvel.

Op deze plek wonen wij sinds augustus 2020 voor ongeveer de helft van de tijd. De andere tijd zijn wij in onze woon en werkplek in Castellon.

Wij leven hier zo goed als ‘off grid’: het water wordt aangevoerd en opgeslagen in de groene tank. Wij hebben twee tanks voor regenwater, wat we gebruiken voor de planten. Electriciteit hebben we met een heel klein zonnepaneel, daarover later meer en de afvoer gaat naar een sceptic tank. Sinds dit jaar hebben we nu ook warm water, dmv een geiser op gas.

Op het stuk grond, wat ongeveer een halve hectare groot is, staan, door de vorige eigenaar geplant, vele verschillende bomen en struiken. Het is overweldigend en ik weet van een aantal nog steeds niet wat het is.

Wat ik wel weet is dat er rond de 130 druivenstruiken op staan, ook nog eens een aantal verschillende soorten. Niet dat ze het zo goed doen, dat heeft echt meer aandacht nodig en ook al zijn we beginners we hopen dat komend jaar die aandacht te geven die nodig is. Gelukkig worden we bijgestaan door de tuinman, die hier een paar keer per jaar het ergste onkruid, de bomen nakijkt en in het najaar de olijven en amandelen komt verzamelen. Rond de 10 olijven bomen hebben we en rond de 8 amandelbomen. Daarnaast een aantal citrusbomen, een walnotenboom, aardbeienboom, nog veel meer en last but not least: de vijgenbomen. Er staan er 7 en bijna allemaal verschillende soorten. Ik ben nu nog aan het uitzoeken, welke de lekkerste zijn, wanneer ze rijp zijn en hoe ze te drogen, allerlei recepten er mee uit te proberen en hoe ze op te slaan in de vorm van jam, chutney en op wijn. Vorig jaar hebben we de druiven, die aan het huis hangen mee naar Rotterdam genomen en samen met de buurman, die al een aantal jaren van zijn eigen Rotterdamse druiven wijn had gemaakt, de druiven verwerkt tot wijn. We hebben daar nu een stuk of 10 flessen van. Van een hebben we laatst Sangria gedronken en de volgende ga ik gebruiken om de druiven te conserveren.

De basis hebben we: een comfortabele badkamer, keuken, slaapkamer. Een koelkast met ijsblokjes, ook zeer handig. Het huis bestaat uit twee lagen, eigenlijk drie, maar de bovenverdieping is nog geheel niet bewoonbaar. De onderverdieping wordt onze werkruimte en opslag. John werkt voor de keramische industrie, dat is ook de reden waarom we hier in dit gebied zitten en ik zal de werkruimte gebruiken voor het maken van kruidenproducten.

In mijn blog zal ik verslag doen van onze activiteiten op ons land en daarbij hoop ik dat ik de lezer kan inspireren om ook de natuur als inspiratiebron te gebruiken om voor eigen voeding en gezondheid te zorgen.