Nieuwsbrief nummer 5 – week 47 + half 48/21

Inhoud:

 • opening
 • de kippen
 • de hond
 • de poezen
 • appelazijn
 • firecider
 • dennennaaldenolie
 • rijden door de omgeving
 • aardbeienboom
 • eten bij met de pauwen
 • groentetuin: aardappels
 • verbouwing
 • spotify lijst

Beste lezer, 
Ik ben een paar dagen ziek geweest. Soort van griep, 4 dagen op bed en nu ben ik wel op maar heb nog wat meer rust nodig. Dus deze nieuwsbrief komt wat later, maar dat maakt natuurlijk helemaal niks uit. Er zijn weer vele onderwerpen, waar ik het met jullie over wil hebben. 


Jammergenoeg konden we van het weekend niet naar de jaarlijkse feestmarkt in het dorp, omdat ik dus ziek was. Ik weet niet of ik het echt heel erg leuk had gevonden, maar ik hoor er al jaren over en was benieuwd hoe het zou zijn. Het is een soort van boerenmarkt, waarbij waren uit de omgeving worden verkocht en er is feest.

 Normaal gesproken gecentreerd op het dorpsplein en daarom heen, maar vanwege C nu op een andere plek. Maar goed ik was er niet. 

Wat wel opvallend was, was dat de publiciteit niet alleen in het Valenciaans, maar ook in het Spaans en zelfs in het engels was. Terwijl normaal gesproken alle publiciteit in het Valenciaans is en dat is toch vrij lastig te ontcijferen.


De kippen
Vorige week melde ik nog het verlies van Kip Koos, nou het is de afgelopen week wel een veldslag geweest, want er is nog maar 1 kip over. 


Zondag was Koos overleden, op donderdagmorgen kwam John erachter dat Kip Lily uit het hok was gehaald , er resteerden een paar veren. 

We hadden toen al besloten om de kippen als wij er niet waren op te sluiten in hun ren, die trouwens best groot is en met heel veel planten en leuke interessante plekken voor kippen. Maar als wij er waren, mochten ze los, totdat Kip Annie ineens verdwenen was. Ergens ver op het terrein vond John weer een paar veren en verder niets. 

Dus nu hebben we alleen Kip Hans over en die zit nu opgesloten in de ren. John heeft de vijgenboom afgezaagd, zodat er geen dier via die boom in de ren kan komen. En hij is bezig om de ren nog insluipersproef te maken, dan dat hij nu al is. We hopen dat Hans zo het de komende tijd overleefd, want we denken nu wel dat er een vos in de buurt moet zijn en die heeft natuurlijk nu een plek waar hij wat lekkers kan hal

Ons terrein was voor een deel al met een hek, maar een paar maanden geleden hebben we een groot deel van het terrein afgerasterd, maar we waren nog niet helemaal klaar. Boven naast de ingang is nog een stuk open en moet er een deur gemaakt worden om de poort te kunnen openen. Daarnaast zijn er een paar plekken waar het lastig is om een hek te plaatsen. Ik heb pas een man ontmoet, die zei dat hij de buurman was en eigenaar van het aangrenzende amandelveld en hij heeft verteld waar hij woonde. daar naar links en dan daar naar rechts. dat ben ik natuurlijk allang vergeten. Maar het was ook de man van het zwembad, wat pas in juli weer opengaat. 


De komende dagen willen we 1 kip ter gezelschap van Hans kopen. Over twee weken gaan we voor een week of twee naar Nederland en daarna beslissen we verder hoeveel kippen en of er misschien toch niet beter een haan bij moet. Misschien is dat ook wel heel leuk, een haan erbij.


De hond
Vorige week melde ik dat de hond die al maanden ‘savonds in het donker de resten brood komt opeten, een keer langs kwam toen het nog net licht was. Deze week kwam hij weer en natuurlijk hebben we hem weer wat lekkers te eten gegeven en ik denk dat hij nog nooit zo lekker geknuffeld is, want hij wilt niet meer weg. Het is echt een superlieve, grote hond en ziet er toch heel goed uit, dus het kan niet anders, dat hij ergens toch een huis heeft.

Toen we vanochtend de poort op het terrein open deden, kwam hij heel enthousiast aanrennen.Ik snap ook best dat hij vooral het erg leuk vind omdat hij lekker eten krijgt en om nou niks te geven, dat kunnen wij niet. Dus we gaan een poster maken waarop we ons telefoonnummer zetten en kijken of er een baas te voor schijn komt en anders moeten we misschien een goed huis voor hem vinden.

Het is echt een superleuke hond, maar hij luistert natuurlijk totaal niet en doet precies wat hij zelf wil. Vooral als ik even lekker zit heel de tijd eisen dat ik hem aai. wat ik natuurlijk even best leuk vind. En daarbij gaat hij wel telkens achter de kleine poezen aan, dus daar eten voor neerzetten is echt even lastig. Vandaag heb ik die via de regenpijp wat brokjes toegeworpen. Als we weggaan zorgen we dat er eten op het terras voor de poezen staan. Daar kan de hond dan niet meer bij.


Dit verhaal schreef ik gisteren en vandaag (vrijdag 3/12) waren nieuwe belgische/nederlandse bewoners van Cabanes op bezoek en die herinnerden zich ineens dat een paar weken geleden er een vrouw bij hun terrein gestopt was en gevraagd of ze een zwart/witte hond hadden gezien. Zij kenden die vrouw niet, maar de aannemer uit het dorp, die daar aan het werk was wel, dus die is nu gebeld en gaat die vrouw benaderen. Hopelijk vinden we snel zijn oude baas weer terug, want hij wel heel erg lief, maar roekeloos naar de poezen toe. 

Ook hebben we bij bar Branto en in de buurt van de supermarkt een poster opgehangen en heb ik het naar een paar mensen doorgestuurd. Ik hoop echt dat we z’n baas snel vinden.


Appelazijn
Een paar maanden geleden had ik met een aantal appels uit de tuin, een poging gedaan om appelazijn te maken. Deze appels zijn niet echt lekker om te eten.

Wel lekker om appelsap van te maken, maar ook appelazijn.

Grote pot gevuld met stukken appel, suiker en water toegevoegd . Gezorgd met een kopje dat de appel onder water stond en een theedoek erover heen tegen de insecten en zo weggezet. Ik had natuurlijk het recept weer eens niet helemaal gelezen, want later kwam ik erachter dat er staat dat je regelmatig moet roeren. Had ik geen ene keer gedaan. 

Maar vandaag heb ik het geproefd en geroken en het is echt appelazijn.

Een deel heb ik gebruikt om ‘fire cider’ van te maken en het andere gedeelte heb ik gezeefd en gegoten in een fles en in de koelkast gezet.

Er was zowaar een mooie laag ontstaan, die heb ik er afgehaald en staat ook in de koelkast. Ik wil gauw weer een hoeveelheid appelazijn maken. Maar dan wil ik graag eerst een mooie grote stenen pot kopen met een kraantje.


Fire Cider
‘Fire Cider’ is een elixer tegen virussen en bacterien en wordt gemaakt van appelazijn met een aantal toevoegingen, die geheel kunnen variëren en je kan gewoon je eigen combinatie verzinnen.

Ik heb deze keer de volgende ingrediënten gebruikt: gember, ui, knoflook, zwarte knoflook (omdat ik dat over had en op moest), peperkorrels, rozemarijn.


Wat ik er nog aan toe zou kunnen voegen is:

 • kruidnagel, laurierblad
 • mierikswortel
 • citroen

Nu zet ik het op een donkere plek en probeer zovaak mogelijk dagelijks te schudden en na een maand kan ik het zeven en iedere dag een eetlepel nemen als preventie en mocht ik klachten krijgen kan ik twee eetlepels nemen. Was nu wel goed van pas gekomen. Ik heb dit jaren eerder ook wel eens een tijd gebruikt. In het begin vond ik de smaak wel redelijk, maar op een gegeven moment ging het mij tegenstaan. Maar ga weer een poging wagen.

Ook kan je het mengsel natuurlijk gebruiken bij het bereiden van eten.

Er zijn vele recepten online te vinden. Zoals deze.


Dennennaalden olie

Deze week heb ik een aantal dennentakken geplukt en daar de naalden vanaf gehaald. Eerst nog geprobeerd met een keukenmachine, die naalden klein te krijgen, maar dat lukte niet. Met een schaar heb ik ze in kleinere stukjes geknipt en met onze eigen olijfolie au bain marie verwarmt. Eenmaal het water kokend in de pan, heb ik het op de haard gezet en daar heeft het tot de volgende morgen gestaan. Af en toe geroerd. De volgende dag gezeefd en meegenomen naar ons andere huis. Ik ga het gebruiken voor een nu nog geheim project, maar daarover later meer. Ik moet eerlijk zeggen, het rook helemaal nergens naar. Dat viel wat tegen, maar het maakt niet zoveel uit, dat maak ik later wel goed. 

Maar wil je nu al wat meer weten over de geneeskrachtige werking van dennennaalden, kijk dan even op deze website.


Rijden door de omgeving
De buurman vertelde over een stuk grond wat een familielid van hem te koop had staan. Nu zijn we altijd nieuwsgierig naar leuke stukken grond en nadat we uitgelegd hadden gekregen waar het precies lag zijn we er naar toe gereden. Het was ongeveer een minuut of 10 vanaf het dorp  en door kleine landwegen. Eindelijk kwamen we een veld met druivenstruiken tegen, daar was ik al naar een tijd naar op zoek. Er is nl. wijn uit Cabanes, maar waar staan dan de druiven om deze wijn te maken. Nou onder andere hier, maar wel met een veld vol verdorde en uitgedroogde druiven. 

Het terrein was op zich een bijzonder terrein met vele niveaus en vele olijvenbomen.

Het huis zelf, moest nog wel wat aan gedaan worden, maar dan heb je wel zeezicht.

Maar de plek stond ons uiteindelijk toch niet aan, waarom weet ik eigenlijk niet. Maar het is ook geen aanrader voor iemand anders. 

Op de terugweg reden we langs de plek waar er op vogels geschoten wordt.


Aardbeienboom jam
Eind november was dus de perfecte tijd om de vruchten uit de aardbeienboom te plukken en ik denk dat het zo begin december ook nog wel kan. Maar zo gek op de smaak ben ik niet.

Een vriendin van mij vertelde me dat ik er niet te veel van moest eten, omdat dat niet goed zou zijn, nou meer dan een halve heb ik echt niet op.

Maar ik heb er wel een jam van gemaakt, dankzij diezelfde vriendin, die een recept stuurde. 4 potten heb ik nu staan en ik moet eerlijk zeggen: ik moet nog proeven. 


Restaurant

Een keer in de zoveel tijd, vooral als we van het ene huis naar het andere rijden, rijden we langs een restaurant, wat buiten een dorp, maar wel aan een weg ligt: Pinar Ver

Er komen altijd veel mensen eten, vooral veel collega’s van bedrijven in de buurt en het menu kost 12,50 of zoiets en bestaat uit 3 kleine voorgerechten, een hoofdgerecht, dessert. We drinken er meestal rode wijn met gazeuse bij en het is lekker eten en heel vriendelijke bediening. 

Het restaurant is gelegen naast een drukke weg, maar ook aan de rand van een klein bos met pijnbomen en naast het restaurant is een bijzondere tuin met cactussen. Tussen de cactussen zagen we deze keer een grote groep pauwen. 


Verbouwing

Deze week heeft John een raam geplaatst. Een raam wat aan de andere kant in de muur zat. Er moet nog glas in, maar dat komt later. As zaterdag worden de vloeren gestort, dus voor die tijd moeten we al nog aanwezige spullen uit de ruimtes halen. De ramen schijnen ook al vergevorderd te zijn, dus hopelijk is alles dicht en gereed , voordat we naar Nederland gaan. 


Spotify lijst

Ik krijg er zelf eigenlijk steeds meer lol in om elke keer een lijst samen te stellen en ik ben eigenlijk wel heel benieuwd wat jullie er van vinden. Ik wil per keer jullie niet meer dan 15 nummers laten horen en ik heb vele mooie nummers, dus de komende lijstjes worden ook al aardig gevuld. Of iemand er nou wat aan vind of niet.


Dank je weer voor je aandacht en je tijd en ik hoop dat je er van genoten hebt.

Heb je nog niet aan mij aangegeven dat je op de mailing lijst wil en je wilt via een mail op de hoogte gehouden worden van de komende nieuwsbrieven, laat het me even weten en ik zet je er op. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Lieke …ik heb weer genoten van je nieuwsbrief …heerlijk …
  Zelf heb ik een azijnpot met kraantje en lekbakje ….in Swalmen gekocht …zal adres opzoeken …In franse supermarkten kun je ze ook vaak kopen….misschien op de reis van en naar Nederland …