Nieuwsbrief nummer 6 – week 49/2021

Inhoud:

  • de hond
  • de vos
  • de kip
  • het vogeltje
  • de verbouwing
  • snoeien
  • moringa
  • wonen in Spanje
  • verblijven hier in de buurt
  • Spotify lijst

Beste lezer, 

Wat leuk dat je weer mijn nieuwsbrief gaat lezen en ben je hier voor de eerste keer: welkom en veel plezier. Deze week vnl. over de groter groeiende groep dieren, die bij ons op bezoek komen, de verbouwing en tips voor mensen die ook graag in Spanje willen wonen.


Wat het weer betreft: we ontbijten en lunchen nog vaak op het terras, maar zodra de zon weg is, wordt het snel fris. Het waait af en toe behoorlijk, maar de zon gaat vaak weer even schijnen. 


De hond

Nadat we op nog meer plekken een poster hadden opgehangen en ik via facebook wat berichten in groepen had geplaatst, vroeg ik een vriendin om raad.

Deze Nederlandse vriendin, heeft een hond en heeft hier in de buurt een aantal jaren gewoond. Zij gaf mij de naam van een vrouw, die hier in de buurt woont.  Deze vrouw heeft  een netwerk van hondenopvang en adoptie. Via deze vriendin konden we hem de volgende morgen in het dorp bij een vriendin de chip laten lezen om te kijken wie zijn eigenaar is.

En die chip had hij gelukkig. Terwijl we net aankwamen , kwam er al een man naar ons toe, die zei dat hij de eigenaar gevonden had en dat het een buurman van een stuk verderop was. Onze buurman, Toni, had ons ook al die tip gegeven, maar toen we met de hond daar in de buurt gingen wandelen, maakte hij geen enkele sjoege om daar naar toe te gaan. 

Later op de dag kwam de buurman naar ons toe en de hond, die net nog lekker karbonaatjes had gestolen en nog wat lekkere hapjes had gehad en de hele dag om geaaid worden had gebedeld, rende automatisch het terrein af op, naar huis.

We hebben elkaars telefoon nummer nu, dus mocht hij nog eens op bezoek komen, hij is van harte welkom, dan weten we ook hoe we weer van hem af komen.  Hij heet trouwens Jerette en dat hebben wij verbasterd naar Gerrit, want zo spreek je het ook bijna uit en dat onthouden we gemakkelijker.


De vos
Afgelopen zondag stonden we even met de buurman te praten, terwijl we op het terras stonden en keken naar de kippenren.

En ineens stond hij daar: de vos. Vlakbij het kippenhok, terwijl ik te druk bezig was om mn camera op mijn telefoon te vinden, had de buurman en John gezien dat het om een oude, magere vos ging.

De hond rende er direct achter aan, maar hij was snel vertrokken. 

Het is dus van nog groter belang dat de kippenren goed is afgesloten en dat er niet een of andere manier een vos naar binnen kan. Dus John is de onderkant aan het versterken met cement en het hok hebben we midden in de ren geplaatst. 


De kip
De kip is nog steeds alleen en ze leeft nog!!! Het plan was tot voor kort nog dat de kip uit logeren ging bij de buurman, maar er is net besloten dat de kip blijft waar ze is en dat we twee kippetjes er bij gaan kopen.

Dat betekent dat we deze week weer terug gaan naar de leuke winkel waar we gisteren ook al waren om voer en houtsnipsels te kopen. Het is een hele grote winkel, waar voor mensen die professioneel met paarden, kippen, etc. werken hun inkopen doen. Altijd leuk om even te kijken wat voor kippen, eenden en andere vogels er te koop zijn. Vooral de eenden vind ik heel leuk, maar dat is te veel gedoe met water. Het stro, wat we gebruiken voor de legkasten, mag ik altijd wat van de grond rapen. Heb maar een beetje nodig. 


De vogel
Daar was woensdagmorgen ineens een heel klein leuk vogeltje. een hoop lawaai maakte hij en zat op onze bank op het terras.

Hij was heel gemakkelijk te benaderen en zat al snel op onze hoofden, schouders en heeft daar bijna de  hele middag gezeten. Ondertussen knagend aan een stuk brood. Vooral mijn vingers waren erg interessant.

Hij beet af en toe ook in onze vingers, nek en armen, dat was wat minder. Hij ging net zo gemakkelijk ’s avonds mee naar binnen en heeft de hele nacht boven op een plank in de holte van een zomerhoed geslapen. De volgende morgen heeft hij vooral John veel gebeten, lekker gegeten.

Toen ik rond negen uur weer terug was van mijn yogales, was hij er nog en heeft hij nog lekker aan een stuk brood geknabbeld en toen ging hij er vandoor. De dag ervoor had het de hele dag behoorlijk gewaaid en nu de wind was gaan liggen, was het vast gemakkelijker vliegen.

Hoop dat hij wegblijft, zei John, hij bijt me teveel. ik hoop dat hij ooit weer terugkomt. 


De verbouwing

Afgelopen zaterdag zouden ze komen, maar er kwam niemand. Maar afgelopen donderdag werden de eerste spullen gebracht en vanaf vrijdagmorgen 7 tot ‘savonds half twaalf is er door twee,drie man met korte pauzes doorgewerkt.

Ikzelf was de dag ervoor met een verkeerde voet bar Toni uitgestapt. Let wel, het was half negen ‘sochtends na een kopje koffie met mijn yogalerares. Maar goed, ik voelde wel dat mijn voet wat pijnlijk aanvoelde, maar kwam met gemak thuis en heb zelfs nog gedoucht, maar daarna kwam er een periode van een uur of 12 dat ik er geheel niet meer op kon lopen, dus moest John mijn ondersteunen naar de wc. Ondertussen twee dagen verder is het nog een beetje gevoelig, maar ik loop weer als een kieviet.

Maar daardoor heb ik niets van de vloer storten gezien, alleen gehoord en zijn de foto’s van John. De vloer moet nu een aantal dagen goed drogen en we denken erover om onze spullen de periode dat we in Nederland zijn nog even onder de vijgenbomen te laten staan. De ramen zijn wel klaar, maar worden in januari geplaatst. Daarna valt er nog genoeg te doen, maar kunnen we het binnen gaan inrichten. 

Vrijdag is de vloer gelegd, zaterdag waren we naar ons andere huis in Castellon gegaan en zondag ging John weer terug en wie was er langs geweest? Waarschijnlijk, aan de dikke poten te zien, Gerrit, de hond. 


Snoeien

Deze week de druivenstruik boven ons kleine terras gesnoeid en ook de vijgenboom klein gemaakt. We bewaren natuurlijk zoveel mogelijk hout om later (dat kan een half tot een jaar zijn) te gebruiken voor het houtvuur.

Heerlijk werk trouwens, het voelt een beetje als knippen, maar nu maakt het kapsel niet zo veel uit.

Vorig jaar durfde ik geen boom aan te raken, maar dit jaar zet ik er gewoon de knipper in, want zo goed deden veel fruitbomen het niet.

De druivenstruiken kan ik pas gaan snoeien, zodra al het groene blad verdwenen is en dat is nog niet helemaal het geval. We willen ook een aantal druivenstruiken weghalen en een grote groentetuin maken, maar dat is natuurlijk weer een klus op zich en we hebben voorlopig genoeg te doen.  


Moringa

De Moringa planten hebben het zwaar te verduren gehad de laatste weken, want de kleine poezen gebruikten de plantenbakken als kattenbak. Aangezien ze voor de wintermaanden op een wat afgeschutte plek moeten staan, ben ik bezig ze na te kijken op stront en ze af te schermen met plastic. totdat er een betere oplossing is. denk er ook over om een grote bak met zand neer te zetten, zodat de poezen die kunnen gebruiken als katten bak.

Wat heel bijzonder is dat één van de oudere Moringa planten ineens een paar knoppen heeft.

Bloemen verwacht ik niet dat die in december nog zullen uitkomen, maar ik heb nog nooit een knop, laat staan een  bloem gehad.

Wel pas gezien bij Moringa’s finest, in Nederland, waar ik in april op bezoek was, maar daar was het dan ook heel heet in de kas. 

In Afrika, Azië en ZuidAmerika kunnen deze bomen 12 meter hoog worden, met veel witte bloemen en lange bonen met zaden. In die gebieden wordt hij ook wel de Peperwortelboom genoemd. 

Maar je kan hem ook zo kort houden als je zelf wilt, door hem regelmatig te snoeien. 

Nu is het afwachten en moet ik het wel in de gaten houden, dat het op deze manier niet gaan schimmelen, maar tot aan april, als ik het geduld kan opbrengen, geef ik ze geen water.

Dit afgelopen jaar duurde het heel lang voordat er wat leven in de planten kwam. Pas half juni gingen ze een teken van leven geven.

Thuis in Rotterdam achter het glas, had ik ze al in april weer in volle groei, maar buiten is het toch meer afhankelijk van veel zon en niet te koude nachten. In het voorjaar wil ik drie van de wat oudere en stevigere Moringaplanten, aan de rand van het terrein in de grond zetten. 

Meer over mijn Moringa planten vind je hier


Wonen in Spanje

Veel mensen denken erover, dromen erover om in een ander land te gaan wonen en dan misschien wel in Spanje. En ik geef ze geen ongelijk. De mogelijkheden, de inventieve mogelijkheden om op wat onmogelijke plekken te gaan wonen zijn zo divers en vindbaar online, dat het voor meer mensen mogelijk is. 


Voor die mensen, die geïnteresseerd zijn om in Spanje te gaan wonen, heb ik een pagina gemaakt met informatie. 


Informatie over welke sites te bezoeken om huizen en plekken te zoeken en ook informatie over waar rekening mee te houden qua wetgeving. Vooral in Spanje en misschien wel overal, zeer belangrijk om te weten wat je er wel en niet mag bouwen. Ik weet er zelf vrij weinig van, dus verwijs graag door. 
Dus voor wie geïnteresseerd, kijk vooral op mijn pagina en heb je een aanvulling, dan hoor ik het heel graag.


Er zijn vele mooie en interessante gebieden in Spanje. Alhoewel ik op een aantal plekken ooit ben geweest in Spanje, ken ik veel gebieden niet. 

Dus ik kan eigenlijk vooral vertellen wat ik bijzonder vind om hier in dit gebied te wonen. Ten eerste vind ik het vooral heel fijn, dat het vooral heel Spaans is. Er wonen wel andere nationaliteiten, maar er is geen inmenging van enig toeristisch lelijks. Wat er is aan toerisme, zijn rondleidingen, middeleeuwse optredens en keurige borden. Geen lelijke toeristische shops, of engelstalige menus. Wel veel volk ’s morgens in de café’s en ’s middags lunchen om twee uur. Voor wie een toeristisch filmpje over Cabanes wilt zien, kijk dan even hier.

 Veel bijzondere en mooie gebouwen, maar ook heel veel lelijks. Onafgebouwd, jaren leeg. Maar heel langzaam komt daar ook verandering in. Er worden panden opgeknapt, maar er staat nog heel veel leeg.


Ik kom zelf uit Rotterdam zuid en vond het altijd leuk om andere mensen te horen hoe het is om in een dorp te wonen. Toevallig wonen we nu vlak in de buurt van een klein dorp en leer steeds meer mensen kennen en deze mensen weten weer veel over de historie en bepaalde plekken. Met mijn yogalerares praten we, als we samen zijn in het engels. Als er andere mensen zijn, praat ik met nog wel heel veel hangen en wurgen in het Spaans en onderling praten zij regelmatig Valenciaans, waar ik dan de helft of iets minder van begrijp. Maar ben al blij dat ik mijzelf toesta, heel veel fouten te maken en toch mijzelf duidelijk kan maken. 


Voor kort verblijven

En voor wie een paar dagen, een week of langer bij ons in de buurt wil komen logeren, voor die mensen, heb ik ook een pagina aangemaakt en ook deze pagina wordt blijvend aangevuld. 


Spotify lijst

Dan als laatste eigenlijk wel één van mijn favoriete onderwerpen: de wekelijkse playlist. Met 15 nummers, zeer verschillend, maar wel allemaal mij zeer gelegen. Alhoewel het jaar nog niet voorbij is, kwam Spotify al met 2021 wrapped en overal het algemeen klopt er wel wat er staat. Ik heb het afgelopen jaar naar 1535 verschillende artiesten geluisterd en 128 verschillende genres. Veel plezier bij het luisteren en ik ben benieuwd wat je favoriet is en ook wat je niet interessant of mooi vond. 


Open studio/werkruimte dagen


As donderdag rijden wij , als alles normaal verloopt, in 1 dag naar Nederland. 

Op woensdag 23 en donderdag 24 december zorg ik dat de kachel aanstaat in onze werkruimte en dat er lekkere koffie/thee en hapjes zijn en nodig ik een ieder , die zin heeft om weer even ‘in het echt’ elkaar te ontmoeten, om naar onze werkruimte te komen, die in de buurt van het NS station Rotterdam Zuid is.

Er is olijfolie te koop en nog wat andere dingen, maar alleen als je dat wilt. Ik vind het al leuk als je lang wilt komen. 

Super leuk als je helemaal tot hier gekomen bent en dank je wel en tot gauw, 


liefs, Lieke 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *