Nieuwsbrief nummer 2 – week 44/2021

Beste lezer, 


Dit is de tweede uitgave en alhoewel ik nog heel spaarzaam ben geweest met het delen van de eerste, ben ik verrast en blij met de reacties. Ook fijn om wat correcties te krijgen. Ik heb nu twee uitgaven: één in het Engels en één in het Nederlands en ik ga de komende tijd kijken of dat zo werkt voor mij en voor de lezer. Het onhandige zit voor mij vnl. bij het corrigeren. Ik vind het dan vrij lastig om beide versies identiek te houden. Is bij de eerste versie niet helemaal gelukt. 


De laatste week is het een stuk kouder geworden en ik heb deze week nog een paar avonden buiten op het terras bij de houtkachel, maar de laatste avonden was het echt te koud. Vooral om ’s ochtends vroeg om 6.45 het bed uit te stappen en naar buiten op weg naar de yogales, voelde wel heel hollands aan. De laatste nacht hebben we ’s nachts ook een houtblok smeulend in de kachel liggen, zodat het ’s ochtends niet al te koud is. Waar ligt het nou?
Ik krijg die vraag vaak en ik laat het hier op de kaart zien.

Via google of via de apple kaart


Zoals je kan zien, ligt ons terrein vlakbij het dorp Cabanes. Om ons heen is verwilderd groen en er liggen een paar huizen een paar honderd meter van ons vandaan. (Mijn schatting). Het dorp is 3 minuten rijden met de auto en het strand ongeveer 25 minuten door een behoorlijk bochtige weg door de bergen. In de stad Castellón hebben we ook een huis/kantoor en dat is 25 minuten rijden over een hele rustige snelweg. Ik heb op deze pagina nog iets meer verteld over ons terrein. 

Ik vind het heel prettig om zo vlakbij een dorp te wonen, we wonen toch rustig en vrij, maar we horen toch veel geluiden uit het dorp, zoals het juichen bij een doelpunt op het voetbalveld, de vele kerkklokken en als er een feest is, dan genieten we ook mee. 


De verbouwing

Op maandag is de werkman nog een dag komen stuken. Het werk is nog niet klaar, maar daar is nog alle tijd voor en kunnen we ook zelf afmaken. De ramen zijn opgemeten en eind november zijn die, als het goed is, klaar om geplaatst te worden. Hopelijk is voor die tijd de vloer gestort, zowel in de benedenruimte als op de plek waar een schuur gebouwd gaat worden voor het gereedschap en andere opslag. 


Het terrein

Van de man, die al vanaf het begin dat we hier zijn, het terrein af en toe onderhoud, konden we een apparaat lenen, om het (ik vind prachtige) groen te maaien. Links John aan het werk en rechts, twee beelden van hoe het was.De kippen

Vorige week schreef ik nog dat de twee witte kippen helemaal geen eieren meer legden. Maar dat was helemaal niet het geval. De week ervoor hadden we het kippenhok geïsoleerd en een nieuwe zitstok geplaatst en sindsdien lagen er geen witte eieren meer. Gewoon ergens in de ren, vlakbij waar ik vaak sta, lagen 11 eieren onder een plant.

Sinds we dat ontdekt hebben, zijn ze op zoek gegaan naar een nieuwe plek, ondanks extra stro, houtstrooisel en wat lavendel. Die hadden ze dus gevonden in onze werkplaats, die nu verbouwd wordt. Eerst achter een deur op wat gedroogde vijgentakken en later midden op een grote tafel vol met rotzooi. 

Overdag zijn ze vaak ergens op het terrein of zitten ze ergens verborgen onder een struik. Ze gaan natuurlijk nu heel vroeg op stok, zo rond 18.15 word het al donker en dan is er wel wat gedoe met een goede plek op de stok vinden en moet John er even bij komen om ze op een goede plek te krijgen. De deur houden we open, zodat ze er ’s ochtends vroeg zelf uit het hok kunnen, maar de ren is dicht, zodat er geen wilde dieren bij kunnen. De poezen

De poezenfamilie is deze week bijna iedere avond bij ons op het terras geweest, maar de laatste dagen zien we de kleintjes niet meer. Ze kunnen ieder moment weer opduiken of niet. We wachten het af. Ik had die kleintjes al zover, dat ik ze aan kon raken, als ik ze voer met worstjes. 

Op internet ben ik op zoek geweest naar informatie over zwerfkatten. Ik kwam er tegen dat ze tussen 2 en 5 jaar oud worden en dat kan ik mij goed voorstellen. Ook hier rondom ons terrein zijn een hoop bedreigingen voor katten, zoals vaak jachthonden, wilde zwijnen en vogels.

Deze kleintjes moeten ondertussen rond de 7/8 maanden zijn en ik vind het bijzonder lang dat moeder met kinderen zo lang bij elkaar blijven, maar ik kan daar niet veel over vinden. Het kan zijn dat als moederpoes weer krols wordt, dat ze dan de kleintjes wegstuurt.


De planten uit de tuin


Kaki

Ik heb een poging gedaan om met sinaasappel jam te maken van Kaki’s, maar het was en heel veel werk en het uiteindelijke resultaat is ook niet zo heel erg lekker. Voorlopig eet ik nu de kaki , wanneer er weer eentje heel erg zacht is, dan zijn ze best lekker. Mochten er dadelijk weer een aantal gelijk zacht zijn, denk ik erover nog een poging te ondernemen en dan mijn werkwijze wat aanpassen. Vijgen 

Twee bomen hangen nog vol en af en toe pluk ik er een paar, maar deze week nergens aan toegekomen om er iets mee te maken. Onze vriendin, Lut, heeft er een paar geplukt en er vijgenchutney van gemaakt. Heel lekker met kaas.


 
Vruchten aardbeienboom, mispels en amandelen
Sommige mispels waren nog hard, dus die heb ik teruggelegd in de vriezer en moet ik natuurlijk nu niet vergeten, om wat mee te maken en de vruchten van de aardbeienboom, daar waren er ook niet genoeg rijp om iets mee te maken. Een paar weken geleden en ook wel een paar weken lang hebben we de eerder geplukte amandelen, gekraakt en ondertussen heb ik zeker een kilo of 5 amandelen in de vriezer liggen. In september had ik er ook een aantal geplukt en in een pot gestopt, maar die kon ik mooi een paar weken later weggooien, omdat ze aan het schimmelen waren. Er hangen er nog een aantal in een aantal bomen, maar heel hoog. Het is toch de bedoeling dat ze gesnoeid gaan worden, dus dan kan ik gelijk de amandelen ervan halen. Olijven

Helaas gaan we dit jaar de olijven niet oogsten. De reden is dat we van de voorgaande twee jaren nog heel veel olijfolie hebben. Ik vind het zelf wel heel jammer, want het is veel werk, maar wel erg leuk om de olijven te oogsten, de volgende dag naar de perser te rijden, die een dorp verder te vinden is en een paar dagen later de olie op te halen. Vorig jaar hadden we 1000 kg en ik dacht 180 liter olijfolie. Woon je in de buurt van Hoorn, dan is de olie te koop bij CleversConceptstore . In Rotterdam is de olie af te halen bij ons thuis op de Brede Hilledijk. Wel even een bericht naar mij, dan zorg ik dat er iemand thuis is. Met thuisstuderende bewoners is dat vaak het geval.
En als ik binnenkort weer eens in Rotterdam ben, laat ik het hier weten en zijn jullie van harte welkom in onze werkplaats om de olie daar op te halen. 

En wat ik nu met de olijven, die nog aan de boom hangen, wil doen? Ik denk dat er zeker toch wel 150 kg toch aan hangt. Misschien ga ik er een aantal plukken en doe ik weer een poging om ze eetbaar te krijgen. Zo van de boom zijn ze dat niet, maar door ze in een pot met bv. zeewater te stoppen, zouden ze eetbaar moeten worden.

Ik heb het vorig jaar ook geprobeerd en ik moet eerlijk zeggen, dat ik het nog niet geproefd heb. Dat zou ik toch eens moeten doen. Wie weet. Ik keek deze week naar de appelazijn, die ik een maand of twee geleden heb gemaakt en tot mijn verbazing rook het naar azijn en zag het er goed uit. Ook die moet ik nog proeven.Groentetuin


Volgend jaar willen we graag een stuk van het terrein afzetten om een grotere groententuin te maken, maar dit jaar heeft John voor mij 4 bakken gebouwd om het een en ander uit te proberen. Dat afzetten is trouwens nodig om de vele konijnen te weren en ook dat de kippen er niet bij kunnen. In die bakken heb ik van alles gezet, zoals 

  • aubergines en tomaten, gekregen van onze buurman. 
  • spits- en rode kolen, van de AH moestuinen, 
  • veel verschillende basilicum, tijm, bieslook, rucola, 
  • aardbeienplanten: waarvan het eerst maanden duurde voordat er een bloem kwam en de aardbeien die rijp werden, waren weer zo weinig, dat ik ze maar zo van de plant heb opgegeten, want het was er telkens 1 of 2
  • geloof 8 sperziebonen een keer, 
  • maar wel nu 3 meloenen, die nog heel hard aanvoelen, dus we wachten nog even met openen
  • en een soort van pompoen, terwijl ik niet wist dat ik dat daar geplant had. 

Mocht je het leuk vinden, heb ik een filmpje gemaakt waarin ik wat laat zien van mijn groentetuin. Sorry, voor de schokkende beelden. Ik zal toch wat rustiger moeten filmen.


Paella bij Juan en Lut
Om de zoveel tijd worden we uitgenodigd bij onze vrienden, Juan en Lut, voor een Paella, gemaakt door Juan. Een echte authentieke Paella heeft altijd dezelfde ingrediënten en natuurlijk worden er veel gerechten, met andere ingrediënten, ook Paella genoemd, maar Juan maakt de authentieke. Afgelopen zondag (Paella wordt meestal op zondag gegeten) ging Juan weer een paella maken, vanwege het feit dat familie van Lut, uit België op bezoek was. Juan maakt de paella ook wel bij ons thuis op een speciale brander, maar thuis maakt hij het meestal op vuur. Ik heb wel begrepen dat het wel een bepaald soort hout moet zijn, of een combinatie daarvan en aangezien ik het nu niet helemaal weet, ga ik het binnenkort nog eens navragen. 


Fietsen

Een paar weken geleden hebben we twee elektrische fietsen gekocht en we gebruiken die vnl. om in de stad Castellon ergens naar toe te fietsen of een leuke tocht ergens te maken. We zijn niet van die grote tocht fietsers hoor. Een leuk tochtje van een km of 15/20 is meer dan genoeg. Een paar weken geleden hebben we twee bijzondere tochtjes gemaakt in de buurt van Tortosa: een stuk op de Via Verde, een fietspad van 120 km door het Spaanse landschap waarvan we de eerste 12 km hebben gefietst

en een tocht langs het water op het strand bij de Delta de Ebro. Ik hoop binnenkort tijd te hebben om hier nog een extra blogpost over te kunnen schrijven. 


Deze week zijn we er mee naar het centrum van Castellon gereden. Tot een jaar of 2 geleden, was de stad niet handig om in te fietsen, maar nu zijn er straten, waarbij de fietser voorrang heeft, vele nieuwe fietspaden. Wat ons ook wel veel mogelijke parkeerplekken heeft gekost, maar goed, nu hebben we er wel plezier van. Ik heb trouwens niet veel fietsfoto’s, omdat het niet mogelijk is te fotograferen en te fietsen, dus ik denk erover om een klein cameraatje voor op mijn fietshelm te kopen. Spaans

Echt met heel vertrouwen en uit de losse hand een gesprek voeren, is er nog niet bij, maar ik kan mij verstaanbaar maken, ik versta iedere keer weer meer en ik ben ook niet helemaal meer bang om fouten te maken.

Komende week rond ik weer een cursus af, bij Fuentes, en wacht ik even met de volgende starten, maar dat wil ik zeker wel doen, omdat ik daar vooral de basis grammatica leer (en snel weer vergeet, hoor). Ik ging in Rotterdam al naar lessen van Fuentes en nu dus online.

Verder lees ik boeken, zoals “Animal Farm” in het Spaans, kan ik volop oefenen als we met onze vrienden Juan en Lut zijn en spreek ik wekelijks met een mede-leerlinge om een boek te lezen. Het is wel een heel dik en moeilijk boek, dus we zijn nog wel even bezig.

Alhoewel ik het lastig vind om te onthouden en het dus 10 keer tot mij moet komen, voordat er iets blijft hangen, wil ik toch heel graag sneller meer kunnen spreken en verstaan, maar nu met de vele koffie momenten gaat dat natuurlijk ook gebeuren.


 

Yoga

Deze week weer 3 keer naar een yogales om 7 uur geweest. Grappig is, dat ik alhoewel ik er nog maar 14 maanden grotendeels woon, er toch een aantal van de vrouwen zijn, die ik via via ken. Met de yogalerares en soms met één van de medeleerlingen, drink ik na de les koffie bij Bar Toni. 

Het was van de week trouwens wel een keer 4 graden in de auto, maar goed het zijn maar 5 minuten in de auto.Vanaf het moment dat ik aankom op het centrale plein en naar de yogastudio loop, heb ik een filmpje gemaakt. Mocht je het leuk vinden.

Ik vind het vooral grappig, dat het zo heel anders is dan Rotjeknor. Website

Deze week nog maar twee verhalen erbij op de website en ze gaan over dingen, die ik tegenkom in winkels. 

Een serie met vooral foto’s van bijzonder eten, niet dat ik het meteen ga kopen, maar je weet maar nooit.

De andere serie gaat over nepgroen. 
Ze houden hier van nep. Tenminste dat proberen de winkels te verkopen en blijkbaar wordt het gekocht. Wel gemakkelijk. Bloeit altijd of is altijd groen, je hoeft het niet te verzorgen en het ziet er bijna echt uit. Alleen, het is zo saai……… Niks voor mij, maar wel ongelooflijk hoeveel er van te vinden is. Ik heb al een hele collectie van klein tot groter van allerlei plastic planten. Voor wie het leuk vind. 

Ik heb nog een hele serie over de Brico, wat een professionele doe het zelf winkel is en een serie met wat er verkocht wordt in Chinese winkels. Een verhaal apart. Die volgen nog.Tenslotte


Als overdag de zon schijnt, kan het zijn, dat ik in mijn hemd en korte rok weer aantrek, maar het wel de tijd om meerdere lagen in de buurt te hebben, want het kan zo behoorlijk fris zijn.

Waar ik erg van kan genieten , zijn de kleuren van de bloemen in de omgeving, die iedere maand weer anders zijn. ‘savonds op het terras zitten is nu ineens wel heel erg fris en ook is het wel heel vroeg donker. Zo buiten levend, valt dat allemaal veel meer op. 
Volgende week ga ik in ieder geval vertellen over de tweede spontane geboorte van een lam, die ik gisteren heb ervaren en laat ik me verder verrassen wat er deze week te gebeuren staat. 

Ik wens je een inspirerende week,

groet, Lieke

Hier nog wat extra foto’s:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *