Nieuwsbrief nummer 4 – week 46/2021

Inhoud:

 • Kip Koos
 • ons huis in Castellon
 • yerba maté
 • paella
 • de tuin
  • mispeljam
  • sinasappels
  • meloen
  • snoeien
 • verbouwing: 
  • klus watertanks verplaatsen en opnieuw koppelen
 • de kappelletjes in en rondom Cabanes
 • paddestoelen
 • restaurants
 • een heel klein plantje
 • en nog iets geheel anders

Kip Koos – bij ons sinds 11/6/21 tot  21/11/21
En dan kom je op een ochtend terug op het terrein en komen er maar 2 kippen op ons afrennen. Dat gebeurt wel vaker, want als ze ver ergens op het land zijn, kunnen ze ons ook niet horen aankomen. Maar nu duurde het wel heel lang. Ergens midden op het land tussen de olijfbomen zag ik het: een paar witte veren en nog beter kijkend, iets wat op een ingewand van een kip lijkt. Was het een roofvogel, een jachthond, een wildere kat of een vos?

Bijna 90 % van het terrein is omheind, maar er zitten nog gaten in, waar bijna dagelijks de jachthonden doorheen komen en over het terrein lopen. Er is ons verzekerd, dat die echt geen kippen pakken, die zijn op zoek naar konijnen. John had het er gelijk over dat we ze nu toch maar moeten opsluiten in hun ren, als we er niet zijn. Ik ben tegen: liever een vrij leven en alles er uit halen, met de kans dat een kip eerder doodgaat, of opgesloten en heel lang leven. Deze discussie komt me bekend voor……..   Voorlopig blijven ze vrij rond lopen…..Even later vind John een artikel op internet, dat het voor de veiligheid toch beter is om ze vrij los te laten lopen, zodat ze in nood bescherming kunnen zoeken. 


Maar soms komt er ineens van boven gevaar, terwijl je als kip lekker aan het pikken bent en je gefocussed bent op de grond en wordt je ineens meegepakt door een grote roofvogel. We denken dat dat is gebeurd. 


Ons andere huis in Castellon


Hoe heerlijk het ook is om in de natuur te leven, zo fijn is het ook om af en toe in een comfortabel huis te zijn. De meeste tijd spenderen we in ons huis buiten, vooral sinds we kippen hebben en ik nu vaak ‘sochtends naar yoga les ga, maar in dit huis slapen we twee tot drie nachten per week.

Hier kunnen we wat langer douchen, staat de wasmachine en is het overal behagelijk warm in de winter en koel in de zomer. Op langere termijn is wel het plan om volledig in ons huis in Cabanes te gaan wonen, maar voorlopig houden we beiden aan. Het is ongeveer een klein half uur rijden over een meestal rustige, gemakkelijke rechte weg, dus geen probleem om af en toe heen en weer te rijden. 


Dit huis is gelegen aan de rand van Castellon, gelegen aan een druk kruispunt, maar omdat er een groot aantal bomen voor ons uitzicht staan, merken we daar vrij weinig van. Diverse grote supermarkten in de buurt en ook kleinere winkels en restaurants op loopafstand. Daarnaast is het centrum van de stad ongeveer een kwartier fietsen. 
Ik vertel een andere keer nog weleens meer over Castellon.


Yerba Mate
Alhoewel ik natuurlijk een overvloed aan verschillende planten in mijn omgeving heb, waar ik een heilzame thee van kan maken, drink ik af en toe graag Yerba Maté.

Niet voor niets in een groot aantal landen in Zuid Amerika de meest gedronken drank. Yerba Maté zijn bladeren van de plant  ‘Ilex Paraguariensis’ en heeft  veel gezondheidsvoordelen, maar wat mij vooral bij is gebleven is het verhaal dat lang geleden missionarissen de jungle ingingen en voornamelijk Yerba Maté dronken en daar een aantal maanden goed op konden leven, met weinig voeding en veel ontberingen. Het heeft ontspannende en versterkende eigenschappen en wil je er meer over lezen, kijk dan eens op deze website.

Maar goed, ik kon het in Spanje een heel jaar niet vinden en wilde het in Nederland gaan bestellen, toen ik het in de Lidl tegenkwam. Daar had ik het helemaal nooit verwacht en daarna zag ik het trouwens in meer winkels. Dus volop te krijgen hier en hoef ik niet zonder te komen zitten. Er wonen hier behoorlijk wat Zuid Amerikanen, dus die zullen het graag willen kopen. De smaak is wat vreemd en is niet wat ik normaal lekker vind, maar ik drink het graag. Het is zowel warm als koud te drinken.


Het vraagt wel om een andere manier van voorbereiden en kan op verschillende manieren gedronken worden. In de traditionele Calebas met een speciaal rietje (en dan vooral NIET roeren) of in een cafétiere, die ik hier in Spanje gekocht heb als theepot. Ik wissel het zelf graag af.


Paella

Deze week hebben we weer paella gegeten bij Juan en Lut en kon ik het nog eens navragen hoe het zat met welk hout er voor gebruikt wordt. De soort maakt niet uit, maar wel de grootte en tijdens het hele kookproces is er soms een  zachter vuur gewenst en op een gegeven moment moet er echt even de fik in gestoken worden. 


En hier een link naar het recept met de juiste ingredienten. 


De paella was als vanouds weer heerlijk en het was ook een fijn samenzijn met de zus en zwager van Juan. 


Opbrengst uit de tuin

Mispeljam

Deze week heb ik geprobeerd Mispeljam te maken. Van vriendin José had ik een lekker recept gekregen en ben vol goede moed aan de slag gegaan. Wel gek dat mijn mispels helemaal geen zaden hebben en in het recept wel en alhoewel ze een nacht in de vriezer hadden gelegen en ze zacht waren, kreeg ik het niet glad gemixt. Ik heb het uiteindelijk wel in een potje gedaan, maar het resultaat is meer een bijna harde stroop geworden met stukjes. 

Meloen

Toch wel wonderlijk om dan van die grote meloenen in dat kleine groente tuintje te hebben. Wel 3 hadden we er, maar wanneer zijn ze rijp? Deze week hebben we er eentje open gemaakt, maar was echt nog meer komkommer dan meloen, dus de rest laten we nog maar even liggen. 

Sinaasappels

Een stuk of 5 sinaasappelbomen hebben we en het zijn ook nog eens verschillende soorten. Maar welke nog geen idee. Een daarvan lijken meer op manderijnen en ze worden nu langzaam oranje. Vorig jaar vonden we het ook al zo lastig om te bepalen wanneer we ze kunnen plukken. Uiteindelijk hebben we dat toen in februari gedaan. Ben trouwens best tevreden over de hoeveelheid sinaasappels. Een stuk meer dan vorig jaar. 


Granaatappels

Ook bij granaatappels vind ik het lastig te bepalen wanneer ze rijp zijn. Wanneer haal ik ze van de boom en wanneer snij ik ze open. Vorige week heb ik ze toch maar allemaal geplukt. Zoveel was het niet, maar al veel meer dan de jaren ervoor. Een aantal waren al open gebroken en heb ik laten hangen voor de insecten. 

We hebben twee bomen: één op het veld, die nu de meeste vruchten had en één achter het huis, waar we nu voor het eerst 3 granaatappels in zaten. Deze boom staat achter het huis, meestal in de schaduw, dus waarschijnlijk niet zo’n goede plek. 

Afgelopen zondag heb ik ze allemaal geopend, het vruchtvlees verzameld en door de sapjuicer gedaan. De opbrengst was 1,2 liter heerlijk sap, wat we deze week aan het opdrinken zijn. 


Snoeien

Vorig jaar durfde ik nog niet echt een boom te snoeien, bang om het verkeerd te doen. Dit jaar kijk ik er anders tegen aan en echt een super leuke klus, behalve dat het het er nog zoveel te doen zijn. Lekker met de snoeischaar de hoge takken eraf knippen, het materiaal verzamelen en ergens te drogen leggen, zodat we over een paar maanden klein hout hebben om vuur te maken. Daar kunnen we natuurlijk niet genoeg van hebben. 


Verbouwing
Met de verbouwing zijn we nog niet verder gekomen, maar natuurlijk waren er ook deze week weer een aantal klussen. 

Zoals de watertanks, die los waren geschoten, moesten verplaatst en opnieuw aan elkaar aangesloten worden. Nu hebben we aan de zijkant van ons huis aan de achterkant 2 tanks aan elkaar verbonden, waar water inkomt, wat op het dak valt en aan de voorkant hebben we een tank staan, die het water van het terras opvangt. Dit water gebruiken we voor het water geven van de planten. 


Was trouwens nog wel even schrikken, toen ik bijna een van die tanks op mijn teen kreeg. Deed verdomd zeer, maar valt allemaal reuze mee, behalve dat mijn nagelbed zeer doet. Even later iets tegen mijn lip, valt ook reuze mee. Belangrijk om toch gewoon goed op te blijven letten. Doen we ook meestal wel. 


De kappelletjes in en rondom Cabanes
Iedere uiting en expressie van iets wat te maken heeft met historie en religie vind ik interessant en dus waren de kleine kapelletjes rondom het dorp mij al opgevallen en had ze ook al gefotografeerd.

Maar waarom staan ze nou daar waar ze staan en hoe komen ze daar?

Deze week kreeg ik uitleg van Maica, mijn yogalerares. De kapelletjes staan op de route, die een maal per jaar wordt afgelegd van de Ermita Les Santes naar de Ermita del Calvario. De eerste zaterdag van mei wordt daar het beeld van de heilige patrones van Cabanes opgehaald om naar Ermita del Calvario gebracht te worden. De kappelletjes zijn eigendom van een aantal families en ieder jaar voordat de tocht start, zorgt 1 familie dat het kappelletje schoongemaakt en verzorgd is. 

De plek waar het beeld naar toe gebracht wordt , wordt trouwens maar 1 keer per jaar gebruikt en dat is die ene zaterdag. Hoelang het beeld er blijft? Dat ga ik nog vragen. 
Sprak trouwens vandaag na de yogales mijn mede yogadeelnemer, Anna en zei zei dat als ik die twee gebouwen zou willen zien, dat ze dan wel voor de sleutels kan zorgen. Nou, dat wil ik natuurlijk wel.

Een overzicht van wat ik denk alle kappelletjes kan je op deze pagina vinden.


Paddestoelen

Ik kijk er regelmatig youtube filmpjes over, we eten meer verschillende soorten en over een paar maanden wil ik beginnen met het kweken van een aantal soorten: paddestoelen. Deze week hebben we de Seta de Cardo gekocht bij de Lidl en gebakken met knoflook en witte wijn. Seta de Cardo heet in het Nederlands Kruisdisteloesterzwam en in het wild staan deze paddestoelen altijd dicht bij een Kruisdistel of in het Spaans bij Cardo.

As. zondag gaan we een excursie ‘paddestoelen’ doen hier in de buurt in het natuurgebied rondom de Ermita Les Santes

.
Ondertussen vallen me nu alle paddestoelen op. 


Restaurants
Iets wat ik in Nederland echt niet zo vaak deed, maar hier toch wel 2 keer per week en we hopen natuurlijk dat het zo mag blijven is uit eten gaan. Deze week hebben we twee keer in het dorp gegeten. Op maandag hebben we bij la Tarreta gegeten  voor 10 euro een eenvoudige lekkere lunch. De eigenaresse en ook de kokkin van het restaurant, is ook een mede yoga leerlinge/deelnemer en daar had ik ’s ochtends na de les nog koffie gedronken bij Bar Toni. Op de website kijkend, zie ik trouwens dat ze een leuk menu hebben a la carte, dus misschien moeten we dat ook een keer proberen.

De andere dag hebben we gegeten bij Bar-Restaurante l’Hostal, waar we vlakbij de houtkachel zaten. Deze oven en plek is al heel oud. Gezellig druk en ook hier een eenvoudige lunch, waarvan vooral het voorgerecht vaak al een heel gerecht is en voor ons normaal de hele maaltijd. De restantjes nemen we altijd mee voor de kippen en poezen, dus ons bord is altijd leeg. 


Plantje

Vlak voordat ik met deze nieuwsbrief begon, had ik net mijn oogst Cannabis geheel geknipt, gedroogd en opgeruimd. Ik ben nog aan het verzinnen waar ik het voor wil gebruiken, maar kan zijn dat ik gebruik om een creme te maken of boter.

Maar ik wilde graag een experiment doen. Zo had ik ergens gelezen dat cannabis planten, de ‘automatic’ het hele jaar te kweken was. Kon het eigenlijk niet geloven en had het vorig jaar nog aan iemand afgeraden, maar dacht, ga het toch eens proberen. Kijk nu, hoe schattig het resultaat. Het plantje wist niet hoe snel mogelijk het een bloemetje kon maken.


Ondertussen blijft het fijn vertoeven hier in Spanje. Het ene moment is het zo lekker warm, dat ik mijn zomerkleding aantrek en het andere moment is het weer heel fris, dus ik heb nu veel verschillende lagen klaar liggen om aan en uit te trekken. ’s avonds bij de kachel wordt het nu te fris om buiten te zitten, dus zit ik veel bij de kachel binnen en de regen en onweersbuien zijn nog uitgebleven. Het wordt vaak voorspeld en gaat weinig door. Er wordt nog steeds veel gejaagd rondom ons heen, de konijnen schieten ’s ochtends in grote getale weg in het licht van mijn auto, de twee kleine poezen zijn altijd in de buurt, maar nog steeds doodsbang , behalve als ik worst uitdeel, dan zitten ze boven op mijn borst. 


En zo is het toch weer een behoorlijk lange nieuwsbrief geworden. Dag lieve lezer, ik wens je een fijne en zonnige week toe, 
tot volgende week.

PS. Mocht je Spotify hebben, dan deze week mijn lijstje met wat ik deze week zoal gedraaid heb. Zeer divers, zeer verschillend hoe jong of oud en misschien vind je alles niks of sommige niks, maar het is wel een heel erg perfect lijstje, vind ik. Hier te beluisteren en wie weet, volgende week weer een ander lijstje, weer geheel anders. 


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Lieke …wat was het weer een mooie brief …geweldig.Als ik het lees krijg ik wel heimwee .. zeker naar jullie de kipjes en poesjes….Trouwens wat jammer van jullie kipje ….
  Ga vooral door …kijk weer uit naar je volgende verslag ….knuffels

 • Lieke …wat was het weer een mooie brief …geweldig.Als ik het lees krijg ik wel heimwee .. zeker naar jullie de kipjes en poesjes….Trouwens wat jammer van jullie kipje ….
  Ga vooral door …kijk weer uit naar je volgende verslag ….knuffels
  Oh ja….de foto’s zijn ook zo mooi…

 • Wat een leuke nieuwsbrief met ups en downs. Hoe zielig voor Koos en hoe leuk al die nieuwe bezigheden.
  Ik kijk uit naar de volgende…… Liefs