12/7/22

Sinds een week of 4 hebben we een deel van het terrein afgezet met een hek en een klein deurtje, zodat ik daar kan experimenteren met groenteplanten. 

Since about 4 weeks we have fenced off part of the site with a fence and a small door, so that I can experiment with vegetable plants there.

Desde hace aproximadamente 4 semanas, hemos cercado parte del sitio con una cerca y una puerta pequeña, para que pueda experimentar con plantas vegetales allí.

Ik noem het nog experimenteren, want ik moet het toch gewoon allemaal leren. En groeien is niet iets vanzelf sprekend. 

Vooral welke voedingsstoffen hebben de planten nodig, hoe moeten ze gesnoeid worden, hoe vaak water. Water is er in overvloed: we hebben een grote bak met 25.000 liter water en een paar containers met ieder 1000 liter en dat is allemaal regenwater.

I still call it experimenting, because I just have to learn it all. And growing is not something that comes naturally

In particular, what nutrients do the plants need, how should they be pruned, how often water. Water is plentiful: we have a large container with 25,000 liters of water and a few containers with 1000 liters each and that is all rainwater.

Todavía lo llamo experimentar, porque solo tengo que aprenderlo todo. Y crecer no es algo que viene naturalmente

En particular, qué nutrientes necesitan las plantas, cómo se deben podar, con qué frecuencia se riega. El agua abunda: tenemos un recipiente grande con 25.000 litros de agua y unos cuantos recipientes con 1000 litros cada uno y eso es todo agua de lluvia.

John had nog wat hout liggen en heeft 3 vierkantjes gemaakt, waar in de ondergrond iets heb losgemaakt en er een laag aarde over heb gegooid en op de markt, hier in het dorp, heb ik een paar planten gekocht: watermeloen, courgette en komkommer. Daarnaast was er een groot ijzeren rond hek blijven liggen, nadat hier een vloer was gestort in december en die heb ik nu gebruikt als planten ophanging, alhoewel er nog maar 1 plant tegenaan hangt. De rest staat nog van zichzelf. Ik heb in dat vaak een aantal verschillende tomaten planten staan, paprika en basilicum .

De komkommerplanten doen het heel goed. Er hangen al een paar komkommers aan en nu is de vraag: hoe groot moet hij worden en kan ik het al plukken?

John had some wood lying around and made 3 squares, where I loosened something in the underground and threw a layer of earth over it and on the market, here in the village, I bought a few plants: watermelon, zucchini and cucumber. In addition, a large iron round fence was left in place after a floor was poured here in December and I have now used it as a plant suspension, although only 1 plant is still hanging against it. The rest is still on its own. I often have a number of different tomato plants, peppers and basil.

The cucumber plants are doing very well. A few cucumbers are already hanging on it and now the question is: how big should it get and can I pick it already?

John tenía un poco de madera por ahí e hizo 3 cuadrados, donde aflojé algo en el subsuelo y eché una capa de tierra sobre él y en el mercado, aquí en el pueblo, compré algunas plantas: sandía, calabacín y pepino. Además, se dejó una gran cerca redonda de hierro después de que se vertió un piso aquí en diciembre y ahora la he usado como suspensión de plantas, aunque solo 1 planta todavía cuelga contra ella. El resto sigue por su cuenta. A menudo tengo varias plantas de tomate, pimientos y albahaca.

Las plantas de pepino están muy bien. Ya cuelgan algunos pepinos y ahora la pregunta es: ¿qué tan grande debe ser y puedo recogerlo ya?

Nadat we vanmiddag weer even een 40 minuten in het zwembad hebben gelegen ben ik toen we rond zeven uur thuis waren begonnen met het uitzoeken van de wormen.

De wormen? Waar komen die ineens vandaan? Een maand of twee en een half geleden heb ik een paar bakken bij de Brico gekocht en online 1000 wormen besteld. Natuurlijk heel veel youtube filmpjes bekeken, hoe ik dat nou het beste aan kan pakken. Gaten geboord in twee bakken, éen bak gevuld met divers materiaal: zacht geworden pallethout, oude bladeren, keukengroenafval en zorgen dat ze ergens beschermd en rustig staan. Af en toe gekeken en een maand later ben ik de bak erboven gaan vullen met materialen met het idee dat zodra het voedsel uit de onderste bak leeg is, dat ze dan vanzelf naar boven verhuizen. Waarschijnlijk is het in de eerste bak nog niet allemaal opgegeten, maar ik kan niet wachten om het te gaan gebruiken en ik vind het er ook goed uitzien, dat ik de gehele bak leeg heb gehaald, met de hand en ondertussen de eitjes, kleine en grote wormen scheiden en bij de tweede bak voegen. 

Er zaten nog veel wormen in de bak en ik ben tevreden over hoe het gaat. Een aantal eieren gevonden, hele kleintjes, wat grotere en een aantal behoorlijk grote.  Niet hele grote wormen.  Ook was het behoorlijk donker van kleur en zaten er nog maar weinig grotere stukken tussen. Behalve de walnoot hulzen, die waren niet verteerd,, maar het leek er wel op dat de wormen die plek gebruikten om eieren te leggen, want rondom die hulzen zaten veel kleinere wormen. Ook kwam ik ook nog veel eierschilstukjes tegen. 

De wormen die ik vond heb ik in de tweede bak gedaan en de lege bak heb ik er op gezet met nu alleen nog maar wat cocopeat, maar over een paar dagen zal ik er wat eten inleggen. Ik heb niet zo heel veel, maar ik bedacht me dat ik de perziken wel van de boom kan gaan halen. De meeste zullen niet te eten zijn, door rotting en insecten, maar die kan ik wel bij de wormen doen. 

Ik heb gelijk veel uitgestrooid: over mijn groente planten, de cannabis. 

Ook heb ik een automatic geplant en dit jaar ben ik begonnen ze een naam te geven. Kwam er nog maar kort geleden achter dat ze ook Maria planten genoemd worden, dus alle cannabisplanten hebben daar een verbastering van. Deze heet Maribi. Staat mooi in een grote pot met een gedeelte oude aarde, gedeeltelijk nieuw, cocopeat en veel normenmest. De tweede heb ik nog niet gepland, omdat de bak waarin ik hem wilde planten vol wat met een soort larven. Geen idee of dat erg is, geen idee wat het is, dus ik wacht er even mee. 

Het was de bak van de automatic, die ik er geheel uitgehaald heb en ik realiseer mij nu dat ik hem het laten liggen en morgen dus moet knippen . 

De zonnebloemen

Het zijn er nu totaal een stuk of 10 en ze verschillen allemaal in grote en hoogte. Heeft toch echt te maken in welke grond en welke plek en hoeveel water. Ik heb op sommige plekken echt mijn best gedaan, maar soms lukt het gewoon niet. Op 1 plek tussen de Moringa’s is er eentje dood gegaan, ondanks dagelijks een sloot water. 

Ging trouwens vanmiddag even op bed liggen en terwijl ik gewoon mijn been neerleg wordt ik gestoken door een wesp. In mijn enkel, deed even behoorlijk zeer en ik bleef het voelen. 

Nu , een paar uur later, is mijn linkervoet dik en voelt het warm en ongemakkelijk. 

Zo leuk, mijn komkommerplantjes, ik zie dat er nu al een aantal hele kleine komkommertjes aan gaan groeien. De watermeloen plant groeit behoorlijk en er zitten ook bloemen in. 

De courgettes bloeien volop. 

Heel snel met de paprika planten gaat het niet, maar hopelijk na vandaag met een beest normenmest gaan ze wat beter groeien. 

Ik begreep via YouTube wel dat paprika/peper planten heel veel voeding nodig hebben om volop te kunnen groeien. 

Ik hoop dat het gelukt is om een peper plant te groeien. Die mis ik echt hier en ik hoop dat het lukt . Ik heb van zowel peper , als gele paprika, heel veel zaden opgekweekt tot hele kleine plantjes, maar er is veel dood gegaan. 

De bakken achter, die ben ik een beetje aan het verwaarlozen. Daar moet nog steeds nieuwe aarde in en morgen avond zal ik er ook wat wormenmest opgooien. 

Ook wil ik nodig meer compost hopen bouwen met de vele takken en bladeren die er nog overal ligt. Ondertussen zijn er ook veel planten, die op het veld staan, aan het doodgaan, dus die kunnen er dan ook bij. Over compost in een andere blog.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *