Nieuwsbrief nummer 1 – week 43/2021

Beste lezer, 


Sinds ik hier in Spanje woon, dat is nu 14 maanden, probeer ik een manier te vinden, waarmee ik mijn vele ontdekkingen hier op ons land en op deze plek met wie daar geinteresseerd in is, kan delen.

Delen op Facebook en Instagram doe ik af en toe, maar veel mensen, die ik ken en mij kennen, zijn daar geen gebruiker van, dus ga ik het nu anders doen. Ik ga proberen, er kan weleens een weekje uitvallen, iedere week een update te geven, wat ik hier meemaak en wat ik geproduceerd heb.

Voor wie het leuk vind en heb je ergens vragen over, ik hoor het graag. 


Veel plezier met kijken en lezen. 

Verbouwing
Het stond al een tijd op ons wensenlijstje en afgelopen zondag waren we begonnen met de voorbereiding: de verbouwing van onze benedenruimte. 

Dit was een open ruimte en nu komen er aan de zijkanten muren en ramen  in en wordt er binnenkort een nieuwe vloer ‘gestort’. Hopelijk kunnen we binnenkort al gebruik maken van deze ruimte om te koken, eten en verblijven en het hele jaar door om aan onze projecten te werken. John aan zijn experimenten voor nieuwe tegelscan series en ik om diverse producten te maken van de opbrengst uit de tuin. 


We hebben al onze spullen van beneden naar boven gehaald en nu staat het wat vol, maar een goed moment om weer wat te organiseren en te kijken wat we wel en niet hebben. 


Ondertussen zitten de zijmuren erin en zijn er twee ramen naar beneden uitgehakt, zodat we een grotere doorgang krijgen. Alhoewel het morgen feestdag is (1 nov. Allerheiligen) wordt er toch gewerkt en wordt er gestukt.


Kruidentuin
Omdat er een ingang aan de zijkant nu dicht is, moest ik een stukje van mijn kruidentuin opofferen voor een pad. Die heb ik nu tussen een paar planten door gelegd en eigenlijk is het wel leuk om sommige planten van een ander perspectief te zien. 

De kruidentuin ziet er op het eerste gezicht wat kaal uit nu, maar er staan voor mij een paar geliefde planten in, zoals twee witte salies, die goed gegroeid zijn, verschillende citroenmelisses, munt, gewone salie, 1 goudsbloem, die wel al maanden met veel bloemen groeit, maar ik moet er wel bij vertellen, dat ik honderden zaden overal heb gestrooid en dat dit de enige is, die is gaan bloeien. Maar wel al een tijd. Verder staat er twee abinthalsems, wat marjolein, bijvoet en pas heb ik een tabaksplant en een ‘plant van god’ geplant. Deze had ik onlangs in Nederland bij Moringa’s finest gekocht. Over dit bezoek heb ik een blogpost geschreven.


Terras
Omdat we dadelijk een buitenruimte kwijt zijn en buiten zijn toch het allerlekkerste is, hebben we een nieuw terras gepland, vlak naast de kippenren en ook met een mooi uitzicht. Vlak naast de kruidentuin trouwens ook en daar kijk ik ook graag naar. 

Opbrengst uit de tuin

Aardbeienboom

De vruchten uit de aardbeienboom doen het dit jaar niet al te best. Veel zijn er nog niet rijp en het was te weinig om er iets mee te maken. Ik heb er een paar zo gegeten,  maar echt lekker vind ik ze niet en de opbrengst was deze week te weinig om er iets mee te maken, zoals jam. Ik ga de komende dagen nog weleens checken hoe het met de rijpe vruchten staat en wie weet komt er toch nog wel een jam.Kaki’s
De persimons/kaki’s heb ik geplukt en liggen nu te rijpen op het terras. Als ze echt heel zacht zijn, zijn ze lekker en gisteren heb ik de eerste rijpe gegeten. Als er morgen meer echt rijp zijn, ga ik proberen een jam te maken. Vorig jaar heb ik het ook geprobeerd, maar met de soort die wij hebben, kan het gebeuren dat rond de schil je een heel wrang gevoel in je mond krijgt. Dat was vorig jaar dus met die jam. Niet te eten dus. Maar het is zoals met alles, het heeft tijd nodig om de vruchten, vooral die nieuw voor mij zijn en die ik nooit eerder echt had geproefd en gezien, te leren kennen. Ben heel blij dat de oogst dit jaar maar zo’n stuk of 35 zijn. Vorig jaar had ik er rond de 200 en heb wel wat uitgeprobeerd met drogen, maar dat was eigenlijk geen succes. Granaatappels
Dit jaar meer dan vorig jaar, maar nog steeds maar een stuk of 7. Achter het huis staat ook een boom, maar daar komt nu te weinig zon, dus of die twee in die boom ooit rijp worden, geen idee. Vandaag trouwens wel hele lekkere granaatappelsap met wodka gedronken. De zus, broer en zwager van vrienden van ons, zijn op bezoek en wandelen veel en vinden altijd veel granaatappelbomen langs de weg en hadden ook dit jaar weer veel geplukt. Mispels
We hebben maar een piepklein mispel boompje en deze week heb ik ze geplukt en een nacht in de vriezer gelegd. Men zegt dat dat het beste is om ze te plukken als er nachtvorst is geweest, maar dan kan je hier wachten totdat je een ons weegt, dus vandaar in de vriezer. Van 1 kg heb ik een mispellikeur gemaakt. tenminste dat moet het over een week of 6 zijn geworden. Nu is het nog maar 1 kg hele mispels met kruidnagels, suiker, kaneelstokje en wodka. Van de overige mispels ga ik misschien een mousse maken.De kippen

4 kippen hebben we, twee witte en twee rode en ze lopen vrij rond op ons terrein. Ze hebben een grote ren, maar die is alleen ‘snachts dicht. Eén kip is wekenlang broeds geweest en is daarna in de rui gegaan en sinds een week leggen de witte kippen geen eieren  meer. Misschien te koud. Alleen Lily, die legt lekker door. Iedere dag een ei.  Wat de namen betreft: de witte kippen heten naar de ouders van John: Koos en Annie, maar die zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden en de rode zijn Hans en Lily. Dat zijn de namen van mijn ouders. Hans is al wekenlang broeds en in de rui en ziet er daarom een beetje zielig uit. Ze eten graag uit mijn hand, hebben nooit genoeg gegeten en lopen ook veel te schooieren over het gehele terrein.

Onze buurman brengt om de dag een stronk ‘acelgas’ brengen voor de kippen en die legt hij vaak ergens langs de kant van de weg naar ons terrein. De kippen zijn er gek op, vooral als ik het in stukjes aan ze geef. Ik heb er zelf nog nooit gegeten, maar er staan vele recepten op internet, dus ga het binnenkort toch eens proberen. Acelga wordt vertaald als snijbiet, maar het ziet er heel anders uit dan de snijbiet, die ik zelf heb.Katten
De kattenfamilie bestaande uit een bijna geheel zwarte vader, een lapjesmoeder en twee jonge katten, waarschijnlijk een mannetje en een vrouwtje, komen nu elke avond langs om te kijken of er wat lekkers te eten is. Het is een kunst en vraagt tijd om ze dichterbij te krijgen, want het zijn echt wilde katten,  maar het lukt mij nu al om een van de twee jonge heel zacht aan te raken. even. heel even. ’s avonds als ik op het terras bij het houtsvuur zit, liggen ze nu vaak in de buurt en poepen ze helaas ook in mijn plantenbakken.Yoga

In Rotterdam had ik de afgelopen 10 jaar bijna iedere ochtend het ritueel om vroeg op te staan, kopje koffie en in de auto te stappen om over de Erasmusbrug naar een yoga les te gaan. Vaak begon die om 6.30 of 7.30. Vooral het laatste jaar genoot ik erg van de verschillende soorten yoga op twee fijne locaties met leuke mensen.
Ik had al eerder gezocht in de wat grotere stad Castellon, maar er was veel dicht en had nog niet echt iets gevonden. Maar toch mijn grote verrassing was er in het dorp hier vlakbij een yoga studio gestart met 4 keer in de week een les om 7 uur ’s ochtends en 1 keer om 8 uur en afgelopen week ben ik begonnen. 
Het zijn rustige opbouwende lessen, natuurlijk allemaal in het Spaans, dus over een tijd weet ik alle lichaamsonderdelen zo te vertellen. 


De yogalerares is in het dorp geboren en is drie weken geleden met de lessen begonnen. Ze heeft diverse internationale yoga trainingen gevolgd en mensen in het dorp vroegen waarom ze geen les ging geven. Zonder enige reclame, behalve dat je het kan zien aan de buitenkant, is ze begonnen.
Heel grappig om nu ipv door de stad, over een verlaten hobbelige heuvel te rijden en een dorp in, waar een paar barren al geopend zijn en waar ook al volk is. De yoga studio bevind zich naast de meest bekende kroeg van het dorp, vlakbij het centrale plein en daar staan vnl. mannen al koffie te drinken als ik naar de yogales ga en natuurlijk is het ook fijn om na de les daar even een kop koffie te drinken met één van de medeleerlingen.


 
Restaurant
Deze week hebben we geluncht bij “Sopa”. Een restaurant aan de buitenkant van Castellon, onder een flatgebouw waar de omringende bedrijfsruimten allemaal zijn dichtgemetseld. Nooit wat in geweest, zoals zo veel hier in de stad. Maar het restaurant is fijn en prettig om er te zijn. Lekker eten, met zorg en aandacht gemaakt. 


Website
Twee weken geleden bleek mijn website niet meer bruikbaar te zijn. Wat er precies aan de hand was, geen idee, maar er zat niets anders op dan helemaal opnieuw te beginnen. Dat betekent ook wel weer dat ik het weer kan aanpassen, zoals ik nu denk dat het goed is. Vanaf nu wel in het engels en over een tijd hoop ik ook in het spaans. 
Op de website  vertel ik aan de ene kant veel over het off grid leven, de planten en bomen in de tuin en de geneeskrachtige werking daarvan en wat je er allemaal mee kan en daarnaast vertel ik graag over de prachtige en bijzondere plekken hier in de omgeving en neem ik de lezer en kijker graag mee met mijn ontdekkingstochten.
Deze week ben ik helemaal opnieuw begonnen, dat betekende ook de oude website helemaal weggegooid en weer opnieuw opgestart. Daarbij heb ik per ongeluk wel de database van mijn fotografie website vernietigd, dus die kan ik ook weer opnieuw gaan maken. 
Deze week heb ik een aantal posts toegevoegd, zoals bv. 

Er is nog veel meer al te zien en wekelijks zal ik er nu verhalen bijzetten. Zou het leuk vinden als je eens een kijkje neemt.Ten slotte
Tenslotte wil ik graag eindigen met hoe heerlijk ik het vind om zo vaak buiten te zijn. Te genieten van de vele geluiden, van de vele vogels om ons heen, de krekels, in sommige tijden de kikkers, de poezen en nog veel meer. Ik heb altijd van kamperen gehouden en dit voelt heel vaak als luxe kamperen. 
Zo kom ik nu aan het eind van mijn eerste wekelijkse nieuwsbrief en ik  vind dit zelf ook wel fijn om een overzicht van de week te hebben en dan zijn er nog vele dingen, waar ik het niet over gehad heb. Maar daarover later meer. 
Volgende week weer het vervolg op de verbouwing, vertel ik over de paella van Juan.Plus meer over m’n groententuin en de olijven die bijna geplukt moeten worden.


Hasta proxíma semana!!
Lieke 


PS.  Wil je graag een bericht krijgen wanneer de volgende nieuwsbrieven uitkomen? Stuur een bericht naar lieke@liekefortuin.nl en ik zet je op de mailingllijst. Je kan er altijd weer af. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • wat fijn en ik ben blij met eens een leuk bericht, ipv tot nu toe heel veel spam. heb bij andere berichten het ontvangen van berichten uitgezet daarom, maar wie weet kan ik het nu weer aanzetten.

 • Leuk Lieke!
  Plus een stukje meekijken in Spanje
  En zeker een heerlijkheid om zuidelijk zo veel buiten te kunnen zijn hè! ☺️
  En ook natuurlijk je nieuwsbrief?

 • Wat ziet dit er mooi en aantrekkelijk uit om te lezen over je leven en naar je prachtige foto’s te kijken!
  Fijn hoor, dankjewel,x

 • Wat een prachtig verslag van je Spaanse leven! Ik zie uit naar t volgende. Maar eerst dit verslag nog ns extra goed doornemen